26 maart 2012

Economic Surprise Index in dalende trend, de pessimisten leven weer opEr steekt ineens een golf van pessimisme op over de trend van de Economic Surprise Index in de VS van Citigroup (die geeft aan of het economisch nieuws gemiddeld boven of onder de verwachting is binnengekomen in de laatste dagen). De trend is nu echt naar beneden kopt SoberLook (http://soberlook.com/2012/03/economic-surprise-index-is-now-trending.html).
Zerohedge deed er nog een schepje bovenop via een artikel van Deutsche Bank (http://www.zerohedge.com/news/feds-easing-efforts-having-less-and-less-impact-macro-seasonals-turn-negative) om uit te leggen dat QE steeds minder zoden aan de dijk zet.

Het bovenste plaatje laat zien dat de ECRI zijn reputatie als de beste vooruitlopende leading indicator voorbij gestreefd gaat worden door de economic surprise indexen.
De ECRI is wat in de versukkeling geraakt door het erg stellig verkondigen vanaf half 2011 dat Amerika snel in een fikse recessie zou komen. Maar het punt dat Jim Reid van DB wil maken is dat de ECRI steeds minder stijgt per ronde quantitative easing (QE1,QE2 en Operation Twist die in juni gaat eindigen).
Jim Bianco ziet de beurzen steeds korter stijgen per ronde monetair verruimen. Bij QE1 steeg de beurs nog even door nadat QE1 was afgelopen, bij QE2 stopte de beurs met stijgen al een tijdje voor het afgelopen was. Bij QE3 zou de top wel eens vlak na of op het moment van starten kunnen zijn afgelopen.Pimco wordt nu als de grote goeroe gezien voor het afkondigen van uitgelekte beloftes van QE, men wacht op het verlossende twitterberichtje van Bill Gross. En er wordt dus ineens weer flink meer over een nieuw rondje QE (quantitative easing) gespeculeerd door de uitlatingen van Gross recentelijk, vooral nu de Economic Surprise Index dfinitief weer in de neergang lijkt terechtgekomen.

QE3 is voorlopig even van de baan vanwege het fors oplopen van de inflatieverwachtingen zoals diverse FED gouverneurs de afgelopen week van de daken schreeuwden. Maar als de economic suprise index weer diep negatief wordt, dan wordt de roep voor QE3 weer heel luid en dan praat men de inflatieangsten weer weg. De verhalen komen dan ook wel weer dat QE niet helpt, alleen maar inflatie veroorzaakt, maar de verslaving aan QE geeft de doorslag. De FED wil er niet op betrapt worden niets te doen, zo leert Behavioral Finance. En ach, uiteindelijk lijkt QE toch echt wel te werken, het helpt het vertrouwen toch echt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten