15 maart 2012

Bernanke laat inflatie uit de hand lopen vreest marktSinds de FED gezegd heeft dat het beter gaat met de economie en dat duistere krachten ervoor gaan zorgen dat de inflatie eerst niet veel oploopt en dan weer daalt tot onder 2% zijn de obligatieboeren aan het verkopen geslagen.
De trends zijn fout. Het begint te lijken op de Bank of England die voortdurend riep dat de inflatie ging dalen, terwijl de inflatie ondertussen langdurig richting 5% aan het gaan was.

Hoe luid Larry Meyer ook roept dat de inflatiemodellen van de FED perfect zijn, de markten zetten er steeds meer vraagtekens achter. De markt neemt het niet dat Bernanke zo badinerend praat over de inflatoire druk vanuit hogere benzineprijzen, uit de hand lopende stijging van de arbeidskosten per eenheid product (gezien lage productiviteitsstijging in het eerste kwartaal zet de trend door) en oplopende kerninflatie.

Het vertrouwen in de FED krijgt een knak, net nu de mateloos impopulaire Bernanke weer wat door politici op het schild gehesen wordt (contraire voorkant?).
De korte rente blijft dan wel voorlopig op 0, maar als de inflatie onverhoopt toch oploopt, dan wordt de rente al voor 2015 verhoogd. En markten lopen daarop vooruit.
De spookverhalen over inflatie komen al weer los: http://www.bloomberg.com/news/2012-03-14/watch-bernanke-s-little-inflation-capsize-u-s-amity-shlaes.html. Bernanke is als de man op de zeilboot die door windvlagen de zee ingetrokken gaat worden. Hij weet het nog niet, maar de lezer weet beter. De FED zit nog in de ontkenningsfase, zo roepen ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten