30 maart 2012

gisteren naar de postzegelveiling in Weesp geweest


Gisteren besteedde ik mijn vrije dag aan de postzegelveiling in Weesp (eerst kijken dan kopen).
Daar kocht ik o.a. een partij, een nalatenschap ingezet volgens de veilinghouder voor een fractie van de waarde en ik was degene die het daar het meeste mee eens was. Het was een grote en een kleine doos met stokboeken en een hele reeks sigarendozen en losse enveloppen. Het was van een mevrouw uit Kampen geweest. Zo'n doos vertelt heel wat over de inzendster. Niet alleen naam en adres, de naam van haar vader, agent der politie te Kampen, wanneer ze in Kampen kwam wonen (1970), wanneer ze geboren was (1949 volgens de leges van de gemeente Kampen). Ze was kennelijk streng gereformeerd gezien brochures over religie en postzegels, de nodige zakjes met als tekst"het genootschap tot voortplanting dees geloofs" en een grote hoeveelheid ansichtkaarten met kerken erop. Ze spaarde ook sigarenbandjes (wie wil ze hebben?), lucifermerken. Ook een berg(je) Verkadeplaatjes van vogels etc (over te nemen tegen elk aannemelijk bod).Ze deden mee aaan een hoendertentoonstelling, ik zag een hele lijst genodigden voor een fuif in 1970, een rekening van F 890 voor inbouw van sky-sight (?? wat is dat?) uit 1979, een spijbelbriefje van de kapperschool.

Overgrootvader kocht een Yvert in 1932 . De tabaksresten in sommige doosjes geeft aan dat er vroeger veel gerookt werd, ze waren kennelijk solidair met de sigarenfabriek in Kampen. Een handleiding voor het verzamelen van postzegels (Auf der Heide) uit 1930. De volgende generatie werd rond 1952 actief, gezien de aanbiedinsglijst van Rietdijk uit 1952 (als je toen Japanse postzegels had gekocht, was je de king, ook al zijn die al een tijd op zijn retour)
Verder het bekende euvel dat mensen giro-envelopjes misbruiken om hun postzegels op te slaan in plaats van de pergamijnen zakjes. Je kon zien dat de volle mep +15% was betaald voor nieuwtjes van Nederland plus eerste dag envelop, een zelfs voor postzegels slechte investering. Tsjonge wat telt dat op die guldensaanschafwaarde en wat is dat nu weinig waard.

Totaal verstopt zat goed klassiek van China, dat wist ze kennelijk niet en alhoewel de Chinese postzegels in een dip zitten, vooral sinds een speculant voor $100.000 niet afrekende op een veiling, zijn Chinese postzegels nog steeds waardevol. Ze heeft waarschijnlijk nooit gedacht dat dit na 25 jaar zo goed zou worden (zo lang is de verzameling minstens niet aangeraakt). Afijn die paar postzegeltjes die ze misschien op nog geen dubbeltje taxeerde zijn meer waard dan al die Nederlandse postzegels die in de doos zaten.

2 opmerkingen:

 1. Black mold has been cleared, carefully remove and discard it all into plastic bags and avoid taking
  them through areas that mold remediation are highly toxic and cause fatal pulmonary disorder.


  Take a look at my weblog - water damage companies, http://cliftonxjok.unblog.fr/2013/09/25/to-identify-what,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I'm happy to find so many useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

  Visit my web page :: life and style

  BeantwoordenVerwijderen