5 maart 2012

Lombard Street: euro kostte Nederland minstens 1% groei per jaar, consumptie en kost tot 2015 minstens € 127 miljardHet eindrapport voor de PVV door Lombard Street Reseach viel een beetje tegen. De conclusies en cijfers komen een beetje uit de lucht vallen.
Nu zijn er ook gewoonweg geen 100% betrouwbare berekeningen te maken wat de euro heeft gekost/ opgeleverd, laat staan wat een en ander in de toekomst gaat kosten.

Ik geef hun tabel voor de volgens hen benodigde cash steun die de PIGS de komende jaren nodig zouden hebben (Nederland als lid van kern-Europa moet volgens Lombard Street 10% van het totaal ophoesten).
Nu hoopt de PVV dat als Nederland de euro verlaat, ze kunnen profiteren van asociaal beleid (past ook uitstekend bij minimaliseren van ontwikkelingshulp) en Nederland niet meer hoeft te betalen voor andere landen in Europa. Dan zal Nederland uit de EU getrapt worden met verlies van alle handelsverdragen en een valuta krijgen die of te sterk wordt om te exporteren of een hoge rente nodig zal hebben om de waarde van de nieuwe gulden te steunen. Het is dan hoe dan ook afgelopen met onze export, vooral als Nederland alleen zou uittreden (reken maar op handelssancties etc).

Lombard Street erkent dat de euro de handel bevordert heeft en dat er ook voordelen kleefden aan de euro. Die zet men op € 800 per Nederlander, maar het kostte volgens hen € 7000.

Ze vergelijken Nederland met Zweden en Zwitserland. Dat is niet zo idioot. Zweden heeft het na hun rampzalige financiële crisis heel goed gedaan na enige jaren. Na 2001 heeft Zweden en in veel mindere mate Zwitserland Nederland overklast, Het verschil is ongeveer 1% groei per jaar, maar vooral de consumptie heeft het veel beter gedaan. Nederland zag na 2001 gemiddeld 1.25% groei van het BNP, maar Henk en Ingrid consumeerden maar 0,5% per jaar meer. Zweden had 2,25% groei van zowel BNP als consumptie. Vooruitkijkend is voorlopig het verschil nog veel groter: Zweden gaat ver uitlopen.
Dat is het andere plaatje: Zweden was een ramp in de jaren 90 en Nederland de ster, na 2001 is het andersom, vooral de laatste jaren.

De analyse van de eurocrisis (Griekenland en Portugal halen het niet, Spanje en Italië na de nodige kleerscheuren misschien wel) heeft wel de nodige verstandige rampzalige opmerkingen.

Maar zijn de huidige problemen door de euro gekomen? De kredietcrisis is in de VS ontstaan, onafhankelijk van de euro. De problemen na 2001 komen eerder door gebrek aan hervormingen omdat populistische partijen als PVV, LPF en SP te veel aanhang kregen en krachtige regeringen onmogelijk maakten. De slechte huizenmarkt in Nederland is nu een flink probleem (zoals die begin jaren 90 in Zweden was). In de jaren 90 stoomde Nederland ook op door de gestegen rijkdom van de pensioenfondsen. Het omgekeerde treft Nederland nu keihard (al kan die pijn wel eens eerder voorbij zijn dan men denkt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten