19 mei 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Goede oude tijden komen terug: de afgelopen week eindelijk het gelukzalige gevoel bij het fietsen onder het rijksmuseum.

De Beneluxgedachte is springlevend: Nederland en België gaven elkaar 12 punten bij het songfestival.

Bernanke hield een speech voor een middelbare school dat die oude tijden helemaal niet goed waren en we het nu veel beter hebben, veel langer leven. In de toekomst krijgen we het nog veel beter. Ook de Opkomende Landen profiteren deze keer van de vooruitgang. Innovaties, ideeën worden nu veel sneller opgepakt, uitgewerkt en veel sneller verspreid over de aardbol.http://www.businessinsider.com/bernanke-on-the-economic-possibilities-of-the-long-run-2013-5

De American Dream is helemaal niet dood, alles is mogelijk. Tesla is ineens een wereldmerk dat nauwelijks onderdoet voor BMW en een sterke vierde automaker van de VS. http://www.businessinsider.com/tesla-americas-fourth-automaker-2013-5

Volgens de laatste cijfers is de schuld van de Amerikaanse huishoudens in het eerste kwartaal met $110 miljard afgenomen tot een nog altijd respectabele 11240 miljard. Die aflossing gebeurde bij een redelijk sterke groei van de consumptie en hogere inkomstenbelastingen. De spaarquote is kennelijk niet zo laag dat het de consumptie bedreigt . Er gaan veel minder mensen failliet en het aantal foreclosures daalt stevig (-12,5% in eerste kwartaal). (http://www.marketwatch.com/story/us-households-whittle-down-debt-again-2013-05-14?siteid=nwhpm.
Op de huizenmarkt in de VS zet het herstel door, er was wel een vertekening in de cijfers door het minder in aanbouw nemen van multi-family-units, maar met de vergunningen gaat het crescendo
Ook het sentiment van de bouwers in de VS, NAHBMI herstelde duidelijk na een paar zwakke maanden.
Stijgende beurzen, verbeterende huizenmarkt: geen wonder dat het consumentenvertrouwen in de VS een post kredietcrisis high zette.
De leading indicators groeiden 0,6% vorige maand en de nieuwe orders volgens Strategas Ore zijn een stuk sterker, ondanks de zwakke Phillyfed en Empire State index.

In de Barron's wisten Cooperman en Einhorn uiteen te zetten dat slecht nieuws goed nieuws is voor QE en dat goed nieuws ook goed nieuws is, want het bedreigt QE nog niet. Die Goldilocks situatie kan nog 12-18 maanden voortduren. Ze vinden aandelen nu aan de dure kant en zien een pauze, maar omdat het nog lang duurt voor er een recessie komt blijven ze optimistsich voor de lange termijn voor aandelen. Inflatie zit tussen 1 en 3% en daar hoort een PE van 17 bij volgens hen, d.w.z. aandelen zijn nog steeds goedkoop.

Dat vindt Yardeni overigens ook, daar er geen recessie is in de VS, geen melt-down in Europa en de soft landing in China wordt gemanaged.
De Barrons stond verder vol bullish verhalen, bijvoorbeeld tech's comeback kids (Cisco, Intel, Microsoft).

Tom Lee van JP Morgan stelde http://www.businessinsider.com/jpmorgan-the-sp-is-going-to-1715-2013-5?utm_source=Triggermail&utm_medium=email&utm_term=Financial%20Advisor%20Insights&utm_campaign=Post%20Blast%20%28moneygame%29%3A%20FINANCIAL%20ADVISOR%20INSIGHTS%3A%20Financial%20Genius%20Has%20Evaporated%2C%20But%20We%20Can%20Bring%20It%20Back zijn doel voor de S&P eind dit jaar naar boven bij naar 1715, in het vijfde jaar van een bull markt heb je gemiddeld recht op 19% vindt hij.

In Japan lijkt Abenomics goed uit te pakken: de groei over het eerste kwartaal was 0,9% (3,5% geannualiseerd) . Eens kijken of de TAnkan komende wek mooi verbetert.

Mervyn King wist bij zijn afscheid als opperhoofd van de Bank of England nog hoopgevende woorden te geven: “This hasn’t been a typical recession and it won’t be a typical recovery. Nevertheless, a recovery is in sight.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten