14 mei 2013

De nakende Hilsenrath crash


QE is het Nieuwe Nieuwe Normaal sinds het oude nieuwe normaal is gesneuveld door de uitglijders van Reinhart/ Rogoff en de impopulariteit van Hollande.

Een deel van de markt kan helemaal niet geloven dat QE helemaal gaat stoppen in de komende jaren. De participatiegraad is immers zo laag geworden dat er in tijden van lage inflatie er alleen maar meer QE voor langere tijd kan komen. Toch gaat het ooit gebeuren en dat gaat Hilsenrath aankondigen.

 Het wachten is op die echte Hilsenrathcrash. Er was al een voorronde met geruchten dat het uithangbord van de FED nare dingen zou gaan zeggen in de Wall Street Journal, genoeg voor een dipje in de koersen.

Vrijdagavond na beurs (tijdens beurs kon te verstorend zijn) kwam het gevreesde artikel: FED Maps Exit From Stimulus.

Zoals te verwachten viel, had Hilsenrath niet zo veel nieuws te melden. Hij wist te melden dat de FED een plan had uitgestippeld (de gevreesde road map), hoe men QE zou afwikkelen. Niet wanneer en ook niet hoe exact het zal gaan. Bernanke suste een en ander met dat hij niet de fout wilde maken te vroeg met QE te stoppen (zoals Japan deed en zoals in de jaren 30 gebeurde). Men wil onvoorspelbare verwachtingen en veranderingen hierin gaan managen.

Het commentaar dat men vaak hierop gaf was dat dit managen niet zo onmogelijk lijkt als het is geformuleerd: de markt heeft geleerd dat als de S&P te veel daalt er nieuwe/ meer QE komt. Dat is de voorspelbare reactie van de FED op die onvoorspelbare dalingen. Zelfs als die daling door uitlatingen over minder QE komt, denkt de markt dat de reactie daarop na enige tijd toch weer meer QE is.

 Maar de markt verwacht nu dat proefballonnetjes over het einde van QE voortaan via Hilsenrath gaan, dit de totale instorting van de markten moet betekenen en dat daarom uitgeplozen moet worden wat Hilsenrath nu echt bedoelt met zijn schrijfsels om uit tijd weg te zijn van de markt.  http://www.zerohedge.com/news/2013-05-12/annotated-hilsenrath

 De tijden van Greenspan zijn terug. Men ging toen net zo lang zijn woorden uitleggen totdat er een goedkeurend geluid kwam van de maestro. Dat was dan kennelijk wat de bedoeling was.

 De FED gaat nu bijsturen op te heftige reacties op de uitlatingen van Hilsenrath die hun proefballonnetjes (zouden?) zijn.

Dat stoppen met QE is een buitengewoon hachelijke zaak voor beleggers, zowel op de obligatiemarkt als de aandelenmarkt. Zie bijvoorbeeld  Dreaded’ Unwinding Easier Said Than Done http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/05/13/dreaded-unwinding-easier-said-than-done/

: “J.P. Morgan said in a note this morning that unwinding was  “one of the world’s most dreaded systemic events”, and billionaire investor Stanley Druckenmiller said at the Ira Sohn conference last week that it would signal the end of the bull market.”

In Japan liep het in 2006 verkeerd af met de economie. Men nam zo veel liquiditeit terug in Japan dat de rest van de wereld er zelfs last van kreeg (ik denk dat dit plotselinge liquiditeitstekort in de wereld de druppel was die de emmer deed overlopen en de kredietcrisis onvermijdelijk maakte.

 De FED heeft het monetaire instrument via o.a. QE zo veranderd dat men spreekt van the Great Experiment voor de monetaire politiek. Verrassingen zijn derhalve zo ongeveer ingebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten