12 mei 2013

goed nieuws van de afgelopen week

De initial claims voor werkloosheid in de VS dalen gestaag en dat is een krachtig teken dat de ISM weer hoort te gaan stijgen. Dan moeten de retail sales weer iets verbeteren en dat lijkt nog niet echt te gebeuren (groene stippels plaatje Benderly van Applied Global Macro research) alhoewel de weekcijfers een duidelijke maar niet spectaculaire verbetering laten zien sinds begin april (ICSC, Gallup polls,Johnson Redbook) . Hotelboekingen lopen weer gesmeerd in de VS en dat is ook een teken van meer vertrouwen.

De belastinginkomsten schoten omhoog in de VS over de maand april (plaatjes Scott Grannis), meer dan verwacht en dat maakt nog eens duidelijk dat de VS niet meer zo veel hoeven te bezuinigen.


Wat ook omhoog blijft schieten is de olieproductie in de VS. Dat gaat veel harder dan ik dacht en is ok een reden voor betere werkgeelgenheidsgroei (ook in de bouw).
De huizenprijzen in de VS stijgen ook steeds harder, die prijsdrukkende werking van distressed sales is er niet meer. Overigens zal de trend wel weer wat gaan afzwakken.
En banken zijn weer minder streng (dat is negatief in de grafiek), zodat je weer makkelijker aan geld kunt komen in de VS
 
De geldgroei trekt weer aan in de VS na de afzwakking van de laatste maanden, idem voor de hypotheken.

De afgelopen week verlaagden diverse centrale banken d rente zoals Australië, Polen en Zuid korea en ook kon zelfs Portugal weer terecht op de openbare kapitaalmarkt.

Diverse cyclische indictaors gaven aan dat het weer beter gig zoals de economisch gevoelige metaalprijzen (JOC ECRI index); technologie zette zijn relatieve opmars voort ten koste van de saples.
Misschien gaat het straks weer beter met Emerging Markets als ze naar ZEW luisteren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten