7 mei 2013

ECB haalt inflatiedoelstelling niet en overweegt extra actie

De ECB begint steeds meer rond te bazuinen dat de inflatie te laag is, ook al komt dit deels door tijdelijke zaken. http://uk.reuters.com/article/2013/05/06/uk-ecb-draghi-idUKBRE9450KM20130506 Draghi stelt klaar te staan voor additionele actie.
Bovenstaand plaatje via Lukas Daalder, laat zien dat er ook tijdelijk inflatieneerdrijvende zaken zijn (zoals de olieprijsstijgingg een jaar geleden, die eruit loopt). Als die BTW-verhoging eruit loopt, dan wordt de inflatie nog lager. In vorige posten heb ik mijn angsten voor deflatie in Europa reeds gemeld. Vooral in de europeriferie is de inflatie veel afgekomen, alleen maar tijdelijk afgeremd door BTW etc verhogingen, men is nog steeds intern aan het devalueren.. Met vertraging leidden de lagere grondstoffenprijzen tot lagere voedselprijzen. Arbeidskosten per eenheid product gaan omlaag. Pricing power is door de achterblijvende vraag tot onder het nulpunt gedaald.
De Citigroup inflation surprise index geeft al een tijd aan dat de inflatiecijfers lager binnen komen dan verwacht in de VS en dat dit pas betrekkelijk kort het geval is in de Eurozone (EK in plaatje).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten