26 mei 2013

goed nieuws van de afgelopen week: meevallers in de europeriferie mogelijk, VS gaat goed

Er beginnen verhalen te komen dat de groei in Europa mee zou kunnen vallen http://pragcap.com/the-eurozones-economy-may-surprise-on-the-upside. En dat zo waar als de enige strong conviction van de voorspellers is dat de economie in Europa een puinhoop is en blijft, gegarandeerd blijft tegenvallen
De voorlopige PMI's van de week voor Europa vielen mee en de trend is goed in de periferie. Voor Spanje zijn de voorspellingen al enige tijd aan het stabiliseren (weliswaar op een slecht niveau, maar de dalende trend is gebroken).
(plaatje FED New York http://libertystreeteconomics.newyorkfed.org/2013/05/foreign-borrowing-in-the-euro-area-periphery-the-end-is-near.html). Er is in de Europeriferie een enorme verbetering van de lopende rekening geweest (de handelsbalanzen zijn soms al positief, het kapitalverkeer nog niet). Men kan zich weer intern financieren en dat heeft diverse beurzen goed gedaan. De verbetering in Griekenland sinds 2010 kwam door 7,8% meer te exporteren (alleen de export van de europeriferie naar de niet eurozone groeide) en 10,9% minder te importeren.

Miller (A dash of Insight; http://oldprof.typepad.com/a_dash_of_insight/2013/05/the-fed-as-a-fig-leaf.html) geeft een hele reeks aan dingen die goed kunnen gaan in de VS waaraan hevig getwijfeld wordt (de wall of worry is hoog), een hele rij vragen what if ... goed gaat, hetgeen behoorlijk waarschijnlijk is.  Dat verklaart waarom de beurzen zo gestegen zijn en nog verder kunnen stijgen.
Het bedrijfsleven wordt geen strobreed in de weg gelegd door de wereldwijde fiscus (zie bijvoorbeeld Apple dat buiten de VS haast geen belasting betaalt via o.a. the Dutch sandwich). Dit is gunstig voor de winsten en vooral voor de opbouw van eigen vermogen, maar kan natuurlijk niet zo blijven. Wat meer belasting betalen is soms goed, vooral de Grieken zouden die les ter harte moeten nemen.
In de VS zie je dat de winsten op een all time high staan en de afgedragen belasting dichtbij een 60-jaar dieptepunt als % van het BNP.

De Amerikaanse beurs hield het hoofd koel bij de afstraffing van Japanse aandelen in de afgelopen week. De macrocijfers bleven keurig binnenrollen, meevallers met de nieuwe orders, initial claims werkloosheid OK, de genoemde Europese PMI's (maar niet die van China die de rampspoed in Japan veroorzaakte).
De reële langere rente lijkt door een en ander wat hoger te worden en dat is gunstig voor Nederlandse pensioenfondsen.
In de Barron's (defending the bull)  mocht Nordberg zijn bullis verhaal uit de doek doen voor de VS (de werkegelegenheid groeit, bedrijven bulken van de cash, het overheidstekort smelt als sneeuw voor de zon, de huizenmarkt is nog maar vooraan in het herstel, het bedrijfsleven wil weer wat meer investeren/ risico nemen, de VS wordt energie-onafhankelijk, kortom we zitten in een multi-year bull market).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten