19 mei 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen stegen door terwijl het economisch nieuws tegenviel, Obama in drie schandalen verwikkeld raakte en er steeds luidruchtiger gediscussieerd wordt over minder QE in de VS (tapering off noemt men dit, langzaam wat minder QE per maand doen; geruchten werden gevoed door: Williams, FED gouverneur van San Francisco, meestal op een lijn met Yellen, zei dat de groei van de werkgelegenheid later dit jaar naar zijn verwachting zo veel gaat aantrekken dat de VS met minder QE toe kan.). Overal daalde de inflatie, meestal meer dan verwacht (=goed voor QE en de ECB moet uit zijn luie stoel komen en iets gaan doen nu de inflatie te ver onder de doelstelling van 2% komt).

De Europese groeicijfers over het eerste kwartaal werden gepubliceerd en daarin bleek België met 0,1% het powerhouse van Europa te zijn, samen met Duitsland (0,1% viel tegen), in Nederland was er een krimp van 0,1% ondanks flink hogere aardgasproductie, in Frankrijk -0,2% en in Italië/Spanje -0,5%. Niet best, maar wel minder erg dan over het vierde kwartaal. De nieuwe regering in Italië houdt op met bezuinigen en gaat voor € 3miljard stimuleren. De handelscijfers / lopende ekening verbeteren in de Eurozone (vorige week in Frankrijk en Italië).

Japan had een veel florissanter cijfer: 0,9% groei in eerste kwartaal met 14,2% betere machine orders. maar 24% slechtere machine tools, de tertiary sector (diensten)  had -1,2% en het consumentenvertrouwen brokkelde iets af.

In de VS vielen de detailhandelverkopen mee +0,1%, men had zich op veel erger voorbereid. De voorlopende indexen op de ISM, de Phillyfed en de Empire State index vielen behoorlijk terug tot negatief niveau (=ISM kleiner 50 wijst op ISM lager dan 50. Housing starts vielen terug (vertekend door veel lagere multi-family starts), vergunningen stegen wel goed. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) vloog omhoog van 76 naar 83. De leading indicators stegen 0,6%.
De forse stijging van de initial claims, samen met daling van de industriële productie van 0,5% over april, de tegenvallende Phillyfed etc betekent neerwaartse bijstellingen voor de komende ISM, ook al lijkt het goed te gaan met de orders.

In China steeg op jaarbasis de industriële productie met 9,3% (vorige maand 8,9%, maar onder 10% is beneden de stand voor China) en de retail sales waren +12,8% (was 12,6%, enige verbetering, maar echt niet goed).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten