9 mei 2013

relatief weinig mensen hebben aandelen in de VS

Twee keer een flinke bear markt sinds 2000 heeft de mensen huiverig gemaakt voor aandelen. In Amerika minder dan in Europa waar men voor de derde keer sinds 2000 van een koude kermis thuiskwam. Maar toch, te weinig gezinnen hebben aandelen hetzij direct, via beleggingsmaatschappijen of hun persoonlijke pensioenpot 401(k).
Dat zeggen ze aldus een poll van Gallup http://www.gallup.com/poll/162353/stock-ownership-stays-record-low.aspx
Als de normale 60% weer bereikt wordt, dan zou de beurs dus verder omhoog kunnen, zo lijkt het. Niets wijst er op dat particulieren ineens aandelen mooier vinden dan obligaties, maar dat zou kunenn komen. Men heeft liever high yield, dat ziet men als een soort laage bètabelegging. Of dat nog lang goed gaat valt te bezien. de rente op high yield is nu even hoog in de VS als op staatsleningen toen de kredietcrisis op het punt van losbarsten stond in 2007.
Demografisch zijn de twee cohorten 30/49 en 50/64 het meest interessant, dat zijn traditioneel de grote kopers. Dat zijn net de cohorten die het meeste hun aandelen van de hand gedaan hebben. Hier zitten de meeste spijtoptanten die wel weer eens zouden kunnen gaan capituleren voor de lokroep van het aandelenrisico met zijn hoge winsten net voordat ze kochten.
gallup ziet een sterk verband met werkloosheid. Als die daalt, kunenen weer meer mensen geld overhouden dat ze speculatief kunnen gaan beleggen in aandelen en dat doen ze dan ook vanwege Tina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten