16 mei 2013

To QE or not to QE: Bianco ziet QE eindigen als Philly inflatieverwachting 0,5% stijgt, dan Hilsenrathkrach


Bianco had vandaag zijn maandelijkse conference call. Zijn verhaal is altijd overtuigend.
Alleen als er QE was of hoop op nakende QE dan ging de beurs omhoog sinds maart 2009. In de andere tijden was het smullen voor de beren.

Er was al een Hilsenrath crashje, -8,11% in het bovenstaand plaatje, maar als Bernanke/Yellen/Dudley beginnen te mijmeren dat QE ook wel wat minder kan volgens Hilsenrath, dan wordt het tijd om dekking te zoeken.

Zo ver is het nog niet, maar het kan later dit jaar komen.

Bianco denkt dat dit einde van QE om een verkeerde reden zal zijn: dat men meer dan 2,5% inflatie zal verwachten, slechts 0,5% meer dan nu in de Philly FED forecasts voor de inflatie in de VS
 

Nu is dat een heel voorspelbare aangelegenheid elk kwartaal, wat de inflatie ook is, men voorspelt dat we 2% inflatie gaan krijgen aan PCE inflatie (die iets lager is dan CPI inflatie).

Slechts 0,5% hogere verwachtingen en de FED zal tot inkeer komen en QE in de ban doen aldus Bianco. (PV: overigens helpen de laatste inflatiecijfers niet erg in die richting, maar wie weet gaat men ineens anders denken over inflatie).

 Bianco vindt dat het treurig gaat met de Amerikaanse economie. 25 van de laatste 28 kwartalen kenden minder dan 2,5% groei, wat de goegemeente als potentiële groei ziet. Bij die 2,5% hoort een PE van 17. Hij denkt eigenlijk eerder aan een potentiële groei van 1,75%, een denkbeeld dat betrekkelijk spoedig kan gaan opdoemen en daarbij hoort een PE van 10. Er is al een hele tijd geen winstgroei geweest (al wordt dat wel steeds verwacht) en bij 2% groei hoort dat ook. Bianco denkt niet dat de groei aan zal trekken in de tweede helft van het jaar en dat daarom het helemaal fout gaat met de rooskleurige winstverwachtingen voor 2013 en 2014. De VS krijgt tenslotte ook nog een tik naar beneden mee vanuit Europa, zodat exportgroei een probleem blijft.

Tot dat inzicht zal de markt komen als de FED QE gaat stoppen (tapering off zoals men in de VS zegt).
.
,
De markt zal overstappen op een inflatoire mindset [PV: van fout aflopende bubbels wellicht] en de deflatoire mindset sinds 1998 afwerpen. Dat kun je zien aan de correlatie tussen aandelen en obligaties: als ze met elkaar op en afbewegen dan is er angst voor inflatie, als aandelen tegen obligaties in bewegen een deflatorie mindset. Een inflatoire mindset was normaal van 1966 tot 1998 en in de periode van hoge inflatie tot 1998 verdiende je slechts 40% met aandelen met 198% inflatie.

,Sinds augustus 2011 is er eigenlijk al een inflatoire mindset aan het ontstaan: rente stabiel tot omlaag en aandelen omhoog. Straks gaat dat helemaal fout  met einde QE en rente omhoog, aandelen omlaag.
Gelukkig kan Bianco het ook mis hebben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten