25 mei 2013

Bianco's gedachten over FED's QE: Is QE ten dode opgeschreven of moet je weer niet naar de vegetables luisteren?

Bij de nodige beleggers is het angstzweet uit aan het brkeen over doldrieste plannen van de FED om QE te verlagen, zelfs ermee op te houden. De aandelenmarkt moet dan immers tomeloos omlaag. 20% is dan zo ongeveer wel het minimum tenzij de winstverwachtingen exploderen (en dat terwijl ze geleidelijk afbrokkelen).

Voor QE ga ik te rade bij Bianco die daar tegenwoordig zo ongeveer elke dag over schrijft. Hij denkt dat de beurs alleen maar omhoog gaat door QE, de fundamentals zouden de beurs naar beneden moeten sturen (daar ben ik het niet mee eens: de wisten stijgen in de VS en die stijging trekt aan als later dit jaar de groei van de economie versnelt).

Eergisteren mocht Bernanke voor het congres oreren over wat de FED aan het doen is en gaat doen in relatie met hoe Amerika er economisch voor staat.
Als Bernanke spreekt, dan gaat de beurs vrijwel altijd omhoog. Dat is tegenwoordig zo ongeveer de grootste anomalie van de efficiënte markt. Deze keer ging de beurs niet omhoog, maar bleef ongeveer stabiel en dat terwijl Bernanke zei dat de economie te zwak was en te snel terugtrekken van QE gevaarlijk is. Daarna kwamen de notulen van de FED en de markt ging zelfs omlaag (en heel wat hedge funds die op de voorgenoemde anomalie speelden zaten vreselijk te grommen).

Ja, Bernanke zette zijn beste duivenpootjes voor bij zijn optreden voor het congres. De economie was veel te zwak om op eigen benen te staan en je moet niet de fout van 1937 maken om de monetaire stimulus te snel te verwijderen. Eerst zien, dan pas geloven dat de markt zonder QE kan.

Maar toen ineens kwam hij op de proppen dat over afzwakken van QE beslist zou gaan worden in de komende paar FED meetings. D.w.z. niet pas aan het eind van het vierde kwartaal, zoals de consensus dacht, maar meer zoals de consensus vreesde.

De notulen van de vorige FED meeting joegen de QE-vorsers weer helemaal de stuipen op het lijf. QE was een vermaledijd ding volgens de nodige gouverneurs, zij het niet de trojka (Bernanke/Yellen/ Dudley) maar de vegetables.

Kortom, er was weer werk aan de winkel voor Hilsenrath om te communiceren wat men werkelijk zou bedoelen te zeggen

 N.B. Vegetables= de andere FED gouverneurs die niets in de melk te brokkelen hebben, dit in tegenstelling tot de trojka Bernanke, Yellen en Dudley. )Ik heb de term vegetables verzonnen naar aanleiding van het mopje over Margaret Thatcher die met haar kabinet ging dineren. Ze vroegen aan har wat ze wilde eten. Een steak zei ze. Ze vroegen toen aan haar: and what for the vegetables= Ze antwoordde± that will do for them too.'

Stelling Bianco: Zo lang de trojka vasthoudt aan flink doorgaan met QE is QE niet in gevaar.

De FED heeft een communicatieprobleem hierdoor, men weet nog niet hoe men de afzwakking van QE moet gaan communiceren.

Een deel gaat via Hilsenrath, die ingefluisterd wordt door de Trojka en dat dan braaf openbaart in de Wall Street Journal, wetend dat iedereen aan zijn lippen hangt.

Volgens Bianco wil de FED weten hoe de markt exact reageert op minder QE en de FED lanceert proefballonnetjes in die richting via de vegetables en Hilsenrath. Dat maakt Hilsenrath minder betrouwbaar als doorgeefluikje van de echte mening van de trojka.

De mate van (voorspelbare) reductie van QE (tapering) staat ter discussie en men probeert de gevolgen te temmen.

Hilsenrath gaat kennelijk gebukt onder de bedenkingen van Bianco dat hij door de FED misbruikt wordt maar toog dra aan het werk

Bianco maakt er het volgende van:

Op 11 mei maakte Hilsenrath al duidelijk dat er geen sprake zou zijn van tapering, een geleidelijke voorspelbare matiging van QE. De afname van QE zou gebeuren volgens inzichten van de FED en dat kan van vergadering per vergadering verschillen. Bij economische tegenvallers kan er zelfs toename van QE zijn. De reductie van QE gaat onvoorspelbaar worden, zo is de bedoeling.

 Maar gisteren zei een kennelijk beledigde Hilsenrath: The Wall Street Journal – Jon Hilsenrath: In Bid for Clarity, Fed Delivers Opacity


Bernanke liet overigens wel doorschemeren dat de komende vergaderingen van de FED gesproken gaat worden hoe veel QE verminderd gaat worden. Dat is eerder dan verwacht. Het ziet er wel naar uit dat de FED nog lang in gematigd tempo asset backed securities blijft kopen. maar de FED belooft onvoorspelbaar te zijn met QE, naar de inzichten van het moment te gaan handelen, hetgeen ook kan betekenen QE uit te breiden.

Bernanke gaf overigens ook aan een verwachte koerswinstverhouding van 13,3 niet hoog te vinden. Er is de nodige angst dat de FED nu al de S&P te hoog vond staan. Omdat de S_P in de toolbox van de FED zit, was dit belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten