4 mei 2013

werkgelegenheidsgroeicijfers VS vielen mee behalve participatiegraad

De werkgelenheid in de VS steeg volgens het Establishment Survey met 165.000 vorige maand, meer dan verwacht en dat terwijl de laatste tijd de cijfers slechter binnen komen dan verwacht. Ook nog eens werden de cijfers van de vorige maanden in totaal met 114.000 naar boven bijgesteld.
De participatiegraad daalde opnieuw. De gewone werkloosheid daalde van 7,6 naar 7,5%, de brede steeg van 13,8 naar 13,9%. Dat betekent dat Yellen, de gedoodverfde opvolger van Bernanke, nog wel even door wil gaan met QE.

Die daling van de participatiegraad wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de demografie.
Volgens Deutsche bank zal de demografie voor een verdere daling van de participatiegraad zorgen (lfpr, labour force participation rate). Tussen 25 en 55 is de participatiegraad het hoogst, daarna daalt deze. Omdat het aantal 55+ zo stijgt, daalt de participatiegraad. Dat leidt tot de voorspelling in het bovenstaand plaatje, tenzij de econoische cyclus erg meevalt (dat kan overigens heel goed gebeuren).

  Helaas daalt ook voor de 25-55-jjarigen de partcipatiegraad. Yellen heeft toch een punt dat de participatiegraad te laag dreigt te zijn als de werkloosheid 6,5% zal zijn en er toch nog extreme steun van de FED nodig zal blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten