12 mei 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Weer een goede beursweek, alleen donderdag even onderbroken vanwege geruchten dat Hilsenrath akelige dingen over QE zou gaan zeggen (dat viel uiteindelijk wel mee: FED Maps Exit From Stimulus http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324744104578475273101471896.html)
Het economische nieuws was veelal goed de afgelopen week, vooral in de VS en alleen in China loopt het wat minder (de export en importen groeiden,maar dat was toch niet zo goed als het leek, want het was vergeleken met een zeer zwakke maand vorig jaar). Overigens verbeterde de groei van M2 wel iets in China.

De yen brak door de 100 heen en dat vond de aandelenbeurs prachtig, maar obligatiehouders schrokken zich een hoedje: dadelijk gaat die hogere inflatie nog lukken ook in Japan. Ook in andere landen kon de rente ineens wat omhoog, ook al door het getwitter van Bill Gross dat de bull markt voor aandelen deze keer echt voorbij is (dat hebben we vaker gehoord). De ingeprijsde inflatieverwachtingen zijn weer juist iets aan het stabiliseren.

In de VS daaldende initial claims voor werkloosheid verder, een aantrekkende economische groei signalerend. De belastinginkomsten gingen door het dak over april. Er werden meer hypotheken verstrekt. Groothandelsverkopen daalden over maart terwijl de voorraden iets groeiden. De gepubliceerde winstcijfers over het eerste kwartaal trokken de afgelopen week het gemiddelde omlaag, zodat het voor het hele kwartaal niet meer zo geweldig uitziet (plaatje Bespoke).


In Europa stegen de PMI's services iets maar bleven op laag niveau steken. De handelsbalansen van Duitsland en Frankrijk verbeterden en in Duitsland verbetreden de nieuwe orders. In het VK was het nieuws goed: autoverkopen stegen flink, de industriële productie ook iets, de handelsbalans was iets minder slecht en de bouw trok ook aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten