26 mei 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Voor het eerst in 2013 hadden de beurzen het moeilijk. In Japan klapten de koersen met 7,3% naar beneden in een dag en dat gebeurde maar zelden (ongeveer 20 keer sinds 1960, waarvan iets meer dan de helft in 2008). De tegenvallende PMI van China die onder 50 dook was de druppel die de bull emmer in Japan deed overlopen. Die koersdaling sleepte de yen ook naar beneden (het buitenland hoefde minder waarde af te dekken in hun valuta door de gedaalde Nikkei). Kuroda was ook minder aardig ("er wordt nu wel genoeg gestimuleerd"), maar hij beloofde wel de obligatiemarkt te stabiliseren (don't fight the Bank of Japan). De rest van de wereld nam de plons in Japan verrassend goed op. Waarschijnlijk door de toch wel hoopgevende macro berichtgeving in de VS (nieuwe orders, huizenmarkt, initial claims) en Europa (voorlopige PMI's omhoog in de periferie, meevallende IFO (vooral current situation erg goed, in lijn met duidelijk meer dan 1% economische groei nu) in Duitsland).
Vol verwachting kijk ik komende weken of het buitenland een buy the dip mentaliteit heeft voor Japan of dat Japanse aandelen met goud samen in het badwater worden weggegooid. Hetzelfde geldt voor de rente in Italië en Spanje, die hadden flink last van de Japanse koersbuitelingen. In Spanje gaat SAREB, de bad bank die ongeveer € 90 miljard slechte schuld mag opkopen de teentjes natmaken met verkoop van de eerste objecten op de vastgoedmarkt. Als dat goed gaat, dan kan dit het vertrouwen weer enigszins herstellen.

In de VS ging alle aandacht uit naar Bernanke en naar de uitleg van Hilsenrath van wat Bernanke bedoelde. Bernanke wil niet te snel stoppen met QE, niet de fout van 1937-38 maken waaraan hij in zijn wetenschappelijke carrière zo veel aandacht schonk. Toch gaat de FED praten over hoe de QE te verminderen in de komende vergaderingen.   Hilsenrath wist zo ongeveer te garanderen dat die afbouw onvoorspelbaar zou zijn, dat Bernanke niet hield van de term "taper". De FED wil kijken hoe de S&P reageert op afbouw. De minder belangrijke FED-gouverneurs lieten in de notulen doorschemeren QE zat te zijn, ofwel omdat het gevaarlijk was of omdat men torenhoge economische groei verwacht in de VS vanaf het vierde kwartaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten