23 mei 2013

de portfoliomanager cyclus en de vierjaarscyclus: hoe bang moeten we worden?

http://pragcap.com/the-portfolio-manager-strategy-cycle

Uit de blogpost 30% regel toch niet zo best http://beleggenopdegolven.blogspot.co.uk/2013/05/30-stijging-regel-s-niet-gestaafd-door.html zie je dat de regel (met een overmacht aan cijfers) omver gekegeld wordt door de propagandisten van buy and hold is het beste.

Alhoewel dit vermoedelijk wel waar is in een bull markt, geeft bovenstaand plaatje aan dat je moet oppassen, als men dit zo stellig aan het verkondigen is.

Buy and hold is terug, koop liefst in indexfondsen en houd ze vast tot je erbij neervalt.

Nee, zelfs met 30% stijging op jaarbasis (nu hadden we 28,65% aangetikt van de week, net geen 30%) wil rupsje nooit genoeg niet van wijken weten.

En dat terwijl we in de euforiefase GH lijken te zitten van de vierjaarscyclus.


Maar hoe groot wordt de daling (die nog niet hoeft te zijn begonnen)?

Belangrijk is wat de rode lijn gaat doen van de fundamentals. De trailing earnings bewegen nauwelijks de laatste tijd, heel langzaam omhoog en dat gaat denk ik niet echt verslechteren.

De ISM gaat naar verwachting niet echt omlaag (48 is wel mogelijk) en hoort eind dit jaar op 55(+?) te staan bij het US revival verhaal. D.w.z. naar verwachting staat de rode lijn eind 2013 op ongeveer 1650-1700, misschien iets meer.

Paniek over QE kan in een fase HL de zwarte lijn iets als 20% onder de rode brengen (dat hoeft natuurlijk niet, geen garantie, maar zo iets paste vroeger vaak bij de fase HL). In de presidentscyclus hoort dan rond de wereldkampioenschappen voetbal het dieptepunt L te komen. Obama is niet zo’n goede voetballer in de presidentscyclus als Nixon, dus geen enkele garantie. Paniek zonder macro fundamentals hoeft niet zo lang te duren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten