5 mei 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De PMI's voor de industrie en diensten vielen veelal iets tegen, maar dit werd goed gemaakt door de goede werkgelegenheidscijfers van de VS en de nieuwe plannen van de centrale banken om nog heel wat te gaan verruimen.

 De ECB verlaagde de rente met 0,25%, maar belangrijker was de opmerking dat ze aan het onderzoeken zijn hoe ze het krediet aan midden- en kleinbedrijf in vooral de periferie kunnen verruimen. De Fed gaf aan minder groei te zien en zei quantitaive easing zowel te kunnen uitbreiden als verminderen, maar zei niets extra's over de te lage inflatie. Hilsenrath moest dit de volgende dag in de Wall Street Journal rechtzetten: de inflatie is wel degelijk te laag. Dat voedde de gedachte dat de FED meer QE gaat doen en van de weersomstuit daalde de rente op de agencyleningen van Fannie Mae etc.
In Japan koopt iedereen noest door, zowel Japanse aandelen, leningen als idem in het buitenland en daardoor kon de rente samen met de hulp van de ECB behoorlijk dalen in Spanje en Italië.

Belangrijk waren de verhalen van diverse brokers dat de inflatie verder gaat dalen en er deflatie dreigt in Europa. Desondanks herstelden grondstoffenprijzen iets aan het eind van de week, maar niet genoeg om te kunnen stellen dat de neerwaartse trend gebroken is.

Verder lijkt technologie het weer beter te gaan doen na de langdurige dalingen. Dit zou kunnen op grond van inkopen eigen aandelen van Apple dat hiervoor $ 17 miljard leende (die $140 miljard cash in zit het buitenland), de Google bril en positieve koersontwikkeling van diverse andere Nasdaq aandelen zoals Facebook.

In de VS bleven de huizenmarktcijfers goed (meer pending home sales, stijging huizenprijzen volgens Case Shiller), daalde de ISM van 51,3 naar 50,7 (door de subindex employment), non manufacturing van 54.4 naar 53.1. De groei van de werkgelegenheid was goed  met 165.000 en 114.000 opwaartse herzieningen in de vorige maanden. De werkloosheid daalde 0,1% naar 7,5%, maar de brede werkloosheid liep 0,1% op naar 13,7%. De partcicpatiegraad veranderde nauwelijks, bleef zeer laag. Deze participatiegraad wordt steeds belangrijker als toets of de FED doorgaat met QE. Initial claims voor werkloosheid daalde flink en staat op laagste niveau sinds kredietcrisis. De handelsbalans viel mee, vermoedelijk door curieuze boekingen importen uit China, volgende maand dus weer slechter, maar groei over eerste kwartaal wordt naar boven bijgesteld hierdoor (naar 3%?). Autoverkopen vielen wat terug (0,3 mln naar 14,9 mln geannualiseerd). Personal income steeg weinig (0,2%), de werkweek werd iets korter waardoor het aantal gewerkte uren niet steeg ondanks de groei van de werkgelegenheid.

In Europa namen de bestedingen in Frankrijk toe, steeg de PMI in Duitsland iets,maar daalden de retail sales wat.

In Japan vloog household spending met 5,2% omhoog, de PMI steeg iets. daalde werkloosheid 0,2% en steg op jaarbasis het aantal huizen in aanbouw met 7,3%.

In China daalden zowel voor manufacturing als non manufacturing de PMI een beetje.  Een en ander wijst op beeprkte groeiafzwakking. Men controleert fel op overuitgeverige ambtenaren (dure Rolexen worden weggefotoshopt etc, een heel schandaal was dit; men drikt tegenwoordig dure merken whisky etc uit theekopjes enz.).

In de VS komen er steeds meer hoog frequente waarnemingen voor groei, zo telt men nu ook het % happy tweets. Daten via internet heeft overigens geleid tot een flinke stijging van het aantal huwelijken en huishoudens.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten