9 mei 2013

hoe ver kan de S&P nog doorstijgen

Je begint steeds meer te lezen dat mensen zich afvragen hoe ver het nog kan doorstijgen op al die QE. Zelf wierp ik gisteren een balletje op dat je in ieder geval tevreden moet zijn met een stijging van 30% op jaarbaisis (niet erg bescheiden dus).
De waarderingen van aandelen zijn bescheiden te noemen, maar koerswinstverhoudingen kunnen de plank totaal mis slaan, zoals begin 2008 toen die toch ook niet erg hoog waren op basis van gerealiseerde en verwachte winst.
Het plaatje van Bianco laat zien hoe veel men er gemiddeld naast zat met de winstvoorspellingen een jaar vooruit. Het laatste bekende cijfer (van wat een jaar geleden vorspeld werd) was bijna 15% te hoog. Wie het plaatje ziet is niet ondersteboven van een overschatting van 15%, dat is niet zo veel meer dan normal, maar je moet niet 30% of meer mis zitten, dan krijg je een flinke bear markt. Op het ogenblik wijst overigens nog niets op zo'n extreme misser.
Bianco heeft twee puntjes van zorg: de grote hoeveel geld op margin waarmee aandelen zijn gekocht (door veel partijen als zorgelijk gezien).

Het andere punt is de commitment of traders analyse van hoe de diverse partijen gepositioneerd zijn met hun futures. de net hedgers/ commercials worden gezienals het slimme geld en dat zit nu record short. Dat zegt nog niets, maar het betekent dat de kleine en grote speculanten noest moeten blijven doorkopen tot recordniveaus wil de S&P mooi door kunnen stijgen, zoals nu iedereen net als eind 1999/begin 2000 deed en dacht.
TINA heerst weer, net als toen: there is no alternative voor aandelen, de rest is nog slechter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten