23 mei 2013

flash crash Japan

Nikkei in euforie? De derde versnelling is wel vaker onhoudbaar gebleken.

Volatiliteit in de rente (net als 118 maanden geleden) bleek besmettelijk voor de aandelen. Er kwam een flash crash in de ogen van de Japanners.. Sinds 1960 heb je zo iets extreems maar zo'n 20 keer meegemaakt, waarvan de helft in 2008

Smithers, een perma bear, had tot mijn verbazing een positieve analyse. In de periode 1960-1990 had je alleen maar heel sporadische uitschieters naar beneden, niet naar boven (alleen een in 1987 na de krach), vanaf 1990 waren de extreme uitschieters bijna steeds naar boven (maar niet in 2008).


In de bear markt waren dus de extreme uitschieters naar boven, in de bull markt naar beneden. We zitten kennelijk in een bull markt voor Japan.

Daiwa mopperde op de derivatenmarkt die te veel puts kocht en paniekerende particulieren. VaR gaat omhoog door het succes van Abenomics. De Bank oj Japan greep kordaat in met 2 triljard yen (maar andere partijen klaagden dat dit niet op tijd en te weinig was). Aandelen zijn qua koerswinstverhouding en winststijging nog goedkoop in de ogen van Daiwa.

In ieder geval is er ineens enorme volatiliteit op de rente- en aandelenmarkten in Japan. De Japanse beurs begon in het groen, terwijl men de siddering over QE in de VS al had vernomen maar de slechte PMI van China brak het optimisme. Daarna ging het mis. Komt het weer goed? Ik denk het wel, geen garantie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten