1 mei 2013

het lezen van de theeblaadjes van de FED

Na de uitleg op papier door de FED hoe ze tot hun rentebesluit kwamen, barts een eindeloos gepen los wat er allemaal achter zou kunnen zitten.
Vooraf hadden diverse goeroes gehoopt dat de FED zou melden dat de inflatie te laag was, maar ze vonden de uitlatingen van de vorige keer dat de rente wel eens te laag zou kunnen worden wel mooi genoeg (Inflation has been running "somewhat below" target and will stay at or below target over the next couple of years).

Wel stelde de FED dat het risico op tegenvallende groei was toegenomen (the economy is growing at a "moderate" pace, albeit with downside risks; hetzelfde als de vorige eker maar nu voegden ze toe dat fiscal policy is restraining economic growth,  waar ze de vorige keer slechts spraken over "becoming somewhat more restrictive"). De FED wil de politiek overduidelijk de schuld geven dat de FED niet zijn doelen kan bereiken.

Het belangrijkste van de verklaring was dat QE zowel kon worden uitgebreid of verminderd al naar gelang men dacht dat dit nodig was (“The Committee is prepared to increase or reduce the pace of its purchases to maintain appropriate policy accommodation as the outlook for the labor market or inflation changes.”).
Dit wordt opgevat dat men QE wel eens kan uitbreiden en dat QE langer duurt dan men eerst dacht. Omdat nu zowel de inflatie te laag wordt als de werkloosheid te hoog blijft, ziet men dus meer en langer QE.

Verder was het optimisme over de groei van de werkgelegenheid verdwenen uit de verklaring.

1 opmerking:

  1. http://blogs.wsj.com/economics/2013/05/01/takeaways-from-the-fed-decision/
    Hilsenrath legt even uit wat de FED vindt dat we moeten begrijpen:
    QE kan omlaag èn omhoog gaan.
    Voor gisteren dachten we dat die $85 miljard per maand alleen maar omlaag kon gaan, maar dat is niet juist. De haviken beginnen bezorgd te raken dat de inflatie te ver onder de doelstelling komt.
    De FED zei dan wel niets extra over de inflatie, maar je moet het toch echt als foute boel zien als de inflatie op 1% blijft. Als vrijdag ook nog eens de werkgelegenheidscijfers tegenvallen, dan zou het zo maar kunnen zijn dat QE uitgebreid wordt.

    BeantwoordenVerwijderen