12 september 2013

Asset economy sterker of zwakker in komende jaren (Zucman) (1)


Worden we in totaal rijker of armer in de komende jaren vergeleken met ons inkomen?

Daar zijn enkele theorieën over die nogal verschillende resultaten opleveren.

  • Demografie
  • Lange golf van deleverage
  • Lange golf van nieuwe markten en producten
  • Lange golf van schuivende machten in de maatschappij, het harder of zachter worden van de maatschappij.

Zucman heeft een studie verricht naar hoe de verhouding opgebouwd vermogen tot inkomen zich ontwikkelde in diverse landen en waarom.

Hij komt tot een erg simpele formule: Harrod- Domar- Solow hebben gelijk: het nationaal vermogen versus inkomen b is gelijk aan de spaarquote s gedeeld door de groei van het inkomen g.
ofwel: b=s/g

Als je veel gespaard hebt, dan is er veel vermogen opgebouwd. Maar als de economische groei hoog is geweest, dan is dat vermogen na zo’n periode van groei toch niet zo hoog vergeleken met het inkomen daarna.

Dat verklaart waarom een land als Italië waar men veel spaart en de groei erg laag is zo enorm veel vermogen heeft opgebouwd en de VS een stuk minder. In Italië zijn de grote vermogens niet wegbelast, zoals wel gebeurt in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Zucman denkt dat de asset economy nog veel belangrijker wordt in de komende jaren
In het plaatje staat b afgebeeld, vermogen versus inkomen. Het nieuwe van de analyse van Zucman is dat het uitgaat van zo veel mogelijk marktwaarde en niet boekhoudkundige aanschafwaarde. Van 1914-1945 is er heel veel kapitaal vernietigd in de wereldoorlogen, de Weimarinflatie en antikapitaalmaatregelen en extreem hoge inkomstenbelastingtarieven voor de veelverdieners.

De visie van Ter Veer en mij op de Kondratieffgolf lijkt erop te wijzen dat na 2020 er een afzwakking komt van de asset economy, vooral als China in problemen komt. Als dit niet gebeurt kan Zucman wel eens gelijk krijgen.

Degenen die uitgaan van demografie geloven niets van bovenstaand plaatje. De babyboomgeneratie gaat al zijn kapitaal verbrassen, tegen elke prijs verkopen en dan blijft er niets van de waarde van bezittingen over. De spaarquote gaat in rap tempo naar 0 hierdoor en de lagere groei biedt geen redding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten