1 september 2013

goed nieuws van de afgelopen week: winsten VS, IFO, Estland

Estland is het eerste land dat door schaliegas- en oliewinning zelfvoorzienend is geworden met energie.

De IFO expectations steeg en dat correleert heel sterk met de groei in Duitsland en dat betekent meer mooie groeicijfers in Duitsland.

In de VS werd de groei van het BNP over het tweede kwartaal naar boven bijgesteld van 1,7 naar 2,5%. De eerste schatting van de winstgroei (NIPA) is weer gemaakt en die winst was 4% hoger dan in het kwartaal ervoor en 5% beter dan een jaar geeden, een en ander is beter dan de ^&P cijfers aangeven. De NIPA cijfers waren vaak een leading indicator voor de winstgroei van de S&P, de NIPA-cijfers geven behoorlijk ver van te voren aan dat het beter of dat er juist een recessie dreigt (dit dus nu niet).
Hieronder heb ik een aantal plaatjes van de site http://scottgrannis.blogspot.nl/ van Scott Grannis, een soort erelid van de club van optimisten, geplukt.
.
Afgemeten aan de NIPA cijfers is de S&P goedkoop. Beleggers vertrouwen de winstgroei voor geen cent, ze denken dat de winstmarges veel te hoog zijn en alleen maar kunnen dalen. Ex financials zijn de winstmarges in de VS niet extreem hoog (wel boven gemiddeld, dus kwetsbaar als vakbonden ineens hoge loonstijgingen zouden kunnen afdwingen, maar ik zou hier niet al mijn geld op durven in te zetten (misschien wel na 2020) en ex VS zijn ze zelfs lager dan gemiddeld en rijp voor herstel (hierop inzetten vraagt al minder durf).

Het gaat zeer goed met het Amerikaanse overheidstekort. Bij de vorige onderhandelingen in 2011 over het schuldenplafond zag met overheidsschuld/BNP op 92% in 2020, nu nog maar op 71,5%. De uitgaven gaan langzaam omlaag en de inkomsten schieten omhoog.

.De financial conditions verbeteren onverdroten verder, doof voor al dat gepraat van tapering van QE .


 De afbouw van schulden van de particulier vordert. De balanscrisis in de VS is voorbij.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten