28 september 2013

Brazilië: broken BRIC?

The Economist had een special "Grounded" over Brazilië. Na een herstel onder Cardoso en hoge groei onder Lula die doorging ook na de kredietcrisis en waarbij onder Lula 25 miljoen Brazilianen van de armoegroep naar de middenklasse opsteeg zitten we ineens in een periode zonder groei, politieke onrust, inflatie, overinvesteringen, problemen.
Has Brazil blown it, is zelfs het meest populaire artikel van The Economist
Men haalt nostalgische herinneringen op aan de voorkant van vier jaar geleden toen Brazilië nog geweldig was: 7,5% groei in 2010, 2,7% in 2011 en 0,9% in 2012. De eerste twee kwartalen van 2013 waren beter (tweede kwartaal 6%), maar de tweede helft van dit jaar zal wederom niet geweldig zijn.
Inflatie en een overgewaardeerde munt bij groei die ineens weg is: stagflatie.
Tombini, baas van de centrale bank vindt dat inflatie het grote probleem is, met die economische groei komt het wel goed, vooral als de inflatie lager wordt. Dat betekent dus dat hij in de stemming is de rente nog enkele keren te verhogen.
.
 
 
.Die inflatieverwachtingen zijn tamelijk plotseling uit de hand gelopen. De nu zwakke real is hier mede schuld aan en ook de overheid die al zo veel geld uitgeeft en de gunst van de kiezer moet kopen voor 2014.
 
 
 Men is veel te royaal met pensioenen. De demografie is nog gunstig, dit gaat niet meteen fout, maar Brazilië heeft een van de meest onhoudbare pensioensystemen in de wereld.
 

 
.The Economist is ronduit ontdaan dat Brazilië zo weinig aan infrastructuur uitgeeft (niet zo'n wonder na die overdaad aan pensioenen). Men geeft 1,5% van het BNP hieraan uit, tegen 3,8% in normale landen. daarom is de infrastructuur maar 16% van het BNP waard tegen 71% voor normale westerse landen.
Men krijgt het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen, dar moet heel veel voor geïnvesteerd worden. dat is een doorn in het oog van de doorsnee Braziliaan, die hogere uitkeringen eist en geen sportstadions. Die hogere benodigde infrastructuurinvesteringen is natuurlijk wel een enorme kans. Daarvoor kun je gerst een tekort op de begroting voor creëren, dat gelooft men echt wel, dat dit rendabele investeringen zullen worden als de rente niet te veel oploopt.
 Men is wel heel succesvol geweest in het verhogen van de landbouwproductie, eerst via het kappen van bossen, maar de laatste jaren toch ook door verhoging van de productiviteit. Brazilië staat in de top drie als producent in de wereld bij bijna elk top 15  gewas in de wereld.
 
 
 Maar buiten de landbouw presteert men slecht. De bureaucratie is een probleem, zelfs naar latijns amerikaanse begrippen
 
Qua schoolscores doet Brazilië het helemaal slecht. Wat dat betreft loopt men ver achter op Noord Oost Azië en Noord Europa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten