29 september 2013

de nieuwe kaart van het Midden Oosten volgens Robin Wright

http://www.nytimes.com/interactive/2013/09/29/sunday-review/how-5-countries-could-become-14.html?ref=sunday
In de New York Times (Imagining a remapped Middle East http://www.nytimes.com/2013/09/29/opinion/sunday/imagining-a-remapped-middle-east.html?src=rechp&_r=0) is er een discussie hoe je de problemen in het Midden Oosten zou kunnen verminderen door de nodige landen op te splitsen.
Als postzegelverzamelaar kom je dan vertrouwde namen tegen: Libië splitst men dan in Tripolitania, Fezzan (de woestijn) en Cyrenaica (deze drie hebben vroeger postzegels uitgegeven). Misurata mag een stadstaat worden .
Syrië wordt verdeeld in Alaouitistan (de thuisbasis van Assad, dit gaf vroeger ooit postzegels uit), Koerdistan (inclusief delen van Irak) en Sunnistan (samen met het grootste deel van Irak)
Irak mag ook in drieën: Shiitistan, Kurdistan en Sunnistan met Bagdad als en soort stadstaat à la Jeruzalem en Berlijn en Brussel. Jemen wordt weer in de twee oude delen opgesplitst, Noord Jemen en Hadramout (zuid Jemen), net als in de Engelse tijd (beide gaven postzegels uit).
Saoedi Arabië wil men helemaal in veel stukken verdelen. Als het huidige koningshuis valt, dan kan dat kennelijk veel rotzooi gaan geven. Hedjaz en Nejd waren de vroegere postzegelnamen, maar men heeft nog veel meer nieuwe landen in voorraad: Wahhabistan (met Riyadh), Zuid Arabië, West Arabië (met Mecca en Djeddah), Oost Arabië (met veel olie) en Noord Arabië.

Een utopie, maar misschien dat enkele splitsingen werkelijkheid gaan worden (het meeste kans geef ik aan opsplitsing Libië en Syrië)

1 opmerking:

  1. Yοuг rеϲommendations are honeѕtly uniquе, plus yohr site is completely impressive.
    I wish more individuals were made aware оf that by reading
    your article. Recommended!

    My homepagе eliquid

    BeantwoordenVerwijderen