29 september 2013

goed nieuws van de afgelopen week: industriële groei trekt aan in VS en wereld, diensten in Europa en womenomics in Japan

http://www.calculatedriskblog.com/2013/09/chemical-activity-barometer-for.html Calculated Risk (Mc Bride) heeft een nieuwe leading indicator ontleend aan American  Chemistry Council. De industriële productie lijkt aan te gaan trkken. Niet verbazend, want de ISM belooft dit ook.
Volgens AGMR (Benderly) kan overigens de ISM nog enkele kwartalen rond de 55 blijven hangen. Dat betekent normaal gesproken een degelijke economische groei in de VS  .
Nieuwe orders zijn flink aan het aantrekken, maar shipments blijven nog even achter. Eigenlijk wijst alles op een solide groei van de industriële productie in de VS in de komende twee kwartalen. De productie is achtergebleven bij de retail sales en die zullen verbeteren op basis van de gunstige invloed van de sterk dalende trend van initial claims voor werkloosheid. Het verhaal van Minack dat hij verbetering ziet in de export van de VS, de retail sales, energieproductie, investeringen stelt eigenlijk hetzelfde. Het vertrouwen is aan het herstellen, de consumptie van duurzame consumptiegoederen gaat daardoor omhoog (en door het herstel van de huizenmarkt). Het vertrouwen van het bedrijfsleven verbetert daardoor en dat leidt gegeven de hoge aandelenkoersen en stijging van de waarde van onroerend goed tot meer investeringen.

Het flow of funds rapport van de FED gaf overigens aan dat de net wealth van de Amerikanen weer op een nieuw hoogtepunt is gekomen door al die waardestijgingen.

De huizenmarkt lijkt nog geen krimp te geven vanwege de hogere hypotheekrente. Overigens is die rente aan het stabiliseren (niet echt aan het dalen want sinds Bernanke vergat QE te verminderen op ongetwijfeld de voorspraak van vooral Yellen is de inflatieverwachting weer op aan het lopen; dit helpt overigens de vastgoedmarkt).

Het beschikbare inkomen steeg met 0,5% vorige maand (persoonlijk inkomen 0,4%) en dat was meer dan de 0,3% uitgaven.  Die 0,4% is een mooie versnelling. De cijfers voor de verwachte groei in de VS gaan even niet omhoog vanwege alle politieke ellende rond de begroting en de debt ceiling.

In Europa geven de voorlopige PMI's aan dat de industriële productie niet aantrekt maar ook niet echt afzwakt, maar de dienstensector trekt wel behoorlijk aan.

In Japan zagen we meer inflatie (vooral door hogere olieprijzen, nu men niet meer kernenergie produceert). Abe tracht extra groei te genereren met womenomics: de participatiegraad van vrouwen is veel te laag (68%)en bij normalisatie (73% in 2020 is doel) levert dit 2% extra economische groei op volgens Abe. Vrouwen verdienen 30% minder dan mannen en dat moet rechtvaardiger aldus Abe.

In China gaat het ook weer wat beter, de voorlopige HSBC PMI steeg van 50,1 naar 51, 2. In juli nam de winst van de Chinese industrieconcerns nog met 11,6% toe. In de periode van januari tot en met augustus ging de winst van bedrijven in de omvangrijke Chinese industrie met 12,8% omhoog naar 3,48 biljoen yuan en steeg de omzet met bijna 11% tot 64,5 biljoen yuan.

En Rohani lijkt enthousiast te zijn over een betere samenwerking met Obama c.s.
 
.ASR had zoals gewoonlijk opbeurende plaatjes. Het bovenstaand plaatje laat zien dat als je al zo'n mooie beurs gehad hebt in het jaar in Europa en vooral in september, dat dan de kans extra groot lijkt dat dit de rest van het jaar ook zo zal zijn. Oktober/december is meestal toch al positief, maar dan extra.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten