21 september 2013

David Bowers ASR en 5 jaar Lehman

Bowers verbaast zich erover dat na vijf jaar Lehman zo weinig veranderd is.

Er is eigenlijk weinig veranderd aan de schuldenposities. Alleen het monetaire beleid is anders en het fiscale beleid zal anders blijven. 

Er zijn wel allerlei ongewone zaken. Aandelen zijn 100% omhoog, geleid door de defensieve sectoren. Na vier jaar is de rentecurve enorm steil, helemaal niet aan het vlakker worden zoals hoort volgens de normale cyclus. Wel is de tijd voorbij van de return free obligaties in plaats van de risk free returns van staatsobligaties. Aandelen correleerden negatief met de dollar en grondstoffen correleerden ongekend sterk met aandelen.

Het bedrijfsleven is sterker uit de crisis gekomen terwijl de groei beneden trend was met marges boven trend. Echt flabbergasted is dat de beleggers in kredieten na de kredietcrisis zo weinig verloren hebben en die torenhoge spreads bijna risicoloos hebben kunnen incasseren. Toch kunnen crediteuren vrijwel nooit ontsnappen aan herstructurering van de schulden die ze bezitten. Duitse banken recycleden het Duitse overschot op de lopende rekening naar de tekortlanden in Zuid Europa. Daar hoort na een tijd de rekening bij: je kunt je geld niet terug krijgen, want de debiteuren kunnen het geld niet meer hiervoor hebben.

Het bedrijfsleven is de grote spaarder geworden, niet de particulieren. De overheid is de slok op. Deze is eigenlijk ook de baas over de monetaire politiek. Dan voel je het al aankomen: die moet zodanig zijn dat de overheid er garen bij spint en de rest moet dat slikken. Op het ogenblik slikt het bedrijfsleven de gifpil nog niet, maar dat gaat komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten