Een beetje van hetzelfde als de vorige week: het economisch nieuws was goed, maar het gebakkelei van de politiek in de VS was voldoende voor een iets gedrukte stemming op de beurzen (dat kon het getwitter van Rohani niet repareren). de kans is groot dat men er niet helemaal op tijd uitkomt en de Amerikaanse overheid enige dagen voor een deel dicht moet. Als dat langer duurt, dan kan dit de groei met 1,4% drukken zo becijfert men. De strijd rond Obamacare is nog niet helemaal gestreden. Een en ander bracht een deukje toe aan het consumentenvertrouwen.
Persoonlijk inkomen steeg met 0,4% vroige maand en beschikbaar inkomen met een nette 0,5%, terwijl consumptieve uitgaven met 0,3% daar iets bij achter bleven. De huizenmarkt leverde goed nieuws: hogere prijzen en meer verkopen nieuwe huizen.
Het definitieve cijfer voor de groei van het BNP in het tweede kwartaal blijft 2,5%, iets tegenvallend. Niuewe orders en shipments verbeterden.
De Chicago FED Activity index (samenvatting van 85 surveys) draaide in de plus, dat wijst op minstens trendgroei.
De voorlopige PM's wijzen op verbetering in China en de VS en lichte achteruitgang in Europa. De voorlopige PMI's van de dienstensector waren mooi omhoog in Europa.
In Japan trok de inflatie aan door hogere olieprijzen en geen kernenergie. Abenomics werkt aan meer hervormingen en zei wat over womenomics met als doel 5% hogere participatiegraad in 2020.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten