19 september 2013

taper tantrum: waiting for Godot: geen korting QE, diepe buiging voor inzichten Jim Bianco

De FED verbaasde vriend en vijand door niet een verlaging van QE nu te starten. De financial conditions waren door al die rentestijgingen te veel verslechterd en daar hoefde kennelijk geen schepje bovenop. De participatiegraad is te laag om QE terug te brengen. Dow Jones 20.000 zo lees je nu her en der.

Dat niet nu taperen had Jim Bianco allemaal al beredeneerd. Het bewijs voor goede groei in de VS is niet geleverd, de inflatie is te laag. Hij stelde dat de FED wel guidance gaat geven hoe men in de toekomst QE gaat verminderen. Dat is op dit moment nog niet gebeurd. Dat zal de toorn van Jim oproepen.
Jim Bianco had ook al tijden heel stellig verkondigd dat Summers Bernanke niet op kon volgen, omdat hij geen medestanders buiten het Witte Huis voor zijn zaak kon winnen.  Dat kwam uit. En nu ook de voorspelling van Bianco dat QE nog niet wordt teruggenomen.
Er waren al voortekenen door Hilsenrath verspreid dat de FED er nog niet uit was wat men zou gaan doen. Bianco had al gemeld dat dit heel ongebruikelijk was, normaal weet je dit soort zaken al 99% zeker, maar nu was er onduidelijkheid.
Ik was er ook van overtuigd dat reductie van QE zou starten met ongeveer $10 miljard.

Naast een uitspraak over QE was er ook de angst van hoge rentevoorspellingen door de FED. Die was eveneens ongegrond. De FED verlaagde de schattingen voor economische groei, ook die voor de groei op lange termijn (niet zo best voor aandelen). Men was bang dat men aan het eind van 2016 een FED rente van 2,5% of hoger zou voorspellen, maar dat werd maar 1,81%.
Een en ander leidde tot een instorting van de rentes in de VS vandaag.

De dollar ligt er als een vaatdoek bij en de rekening voor het roekeloze beleid van de FED om onverminderd met QE door te gaan ,terwijl zo veel indicatoren wijzen op hogere economische groei en straks ook inflatie in de VS, moet nu door Europa en Japan betaald worden. Misschien dat de fragile five Emerging Markets enig garen spinnen bij de acties van de FED. Ik ben er niet van overtuigd dat het uitstellen van de afbouw van QE de aandelenbeurzen en rente zo veel gaat helpen na de euforie van vandaag en wellicht morgen). De FED heeft zijn communicatieprobleem groter gemaakt. Het helpt wel de goudprijs en de huizenmarkt (het was hallelujah voor de home builders vandaag).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten