6 september 2013

Rajan nieuwe superstar als baas van de Indiase centrale bank


Vandaag was de eerste dag dat Raghuram Rajan de baas was van de RBI. Hij hield een toespraak en de rupee vloog omhoog. Indiase kranten lieten fotorapportages zien met hoe onvoorstelbaar blij zijn personeel en voorganger waren.

 Rajan (links)  is een soort superstar in de vol filmsterren zittende Indiase politiek. Hij waarschuwde als IMF-medewerker tegen naderend onheil in 2007, aar werd niet geloofd en sindsien heeft hij een soort supeerstar status.The Economist waarschuwt tegen overdadig enthousiast optreden http://www.economist.com/blogs/banyan/2013/09/indias-new-central-bank-boss-0 Rajan trekt ten aanval tegen de politiek via voorstellen om banken niet langer te dwingen zo ongelooflijk veel staatsleningen tegen elke prijs te kopen (dat zal niet eenvoudig erdoor komen) en om overdrachten vanuit het buitenland naar hun families met omzetting in rupees eenvoudiger te maken en vooral met minder valutarisico.

 Ook in India gaat men zich excessief afhankelijk maken van het beleid van centrale banken om de economie te redden.
India needs to end fiscal dominance over the central bank, stelt Gavyn Davies. Overheden profiteren van de geforceerde aankopen van staatsleningen door banken en verzekeraars en voelen zo niet de tucht van de markt over hun uit de hand lopende spilzucht leiden tot te grote overheidstekorten. Ze geven zo veel subsidies aan de landbouw dat deze zich te weinig bekommert over productiviteitsstijging.

Die oproep aan Rajan om een soort redder des vaderlands te worrden kan leiden tot excessieve maatregelen, hij wil een soort Volcker moment voor India cre"ren waarbij ineens inflatie en veel te grote overheidstekorten weg zijn.

2 opmerkingen:

  1. dus Roubini plus, maar heeft hij ook een jacuzi op zijn dakterras en geeft hij wilde feesten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo goed betaalt de RBI niet. Maar banken en regering moeten hem wel te vriend houden.

    BeantwoordenVerwijderen