15 september 2013

de nieuwe onzekerheden van de tijdgeest

Niemand weet hoe je de crisis kunt bestrijden via goed overheidsbeleid. Ook al is men het totaal oneens met het regeringsbeleid, er hoeft in de verste verten geen nieuw gras op het Malieveld te worden ingezaaid. Men geeft het op, men demonstreert niet meer want men weet niet meer voor welk beleid dat zou moeten. Bezuinigen is slecht, maar meer schulden maken in een schuldencrisis lijkt niet de oplossing.
We weten niet zeker of de regering wel moet bezuinigen. Moet de regering meer investeren? (eindelijk iets waar je ja op kunt zeggen, in de VS in infrastructuur, hier in R&D). De zorgkosten indammen via het ongedaan maken van privatiseringen of lopen daardoor de kosten juist uit de hand?

Rekenen de pensioenfondsen met veel te lage rekenrentes of juist met te hoge? Mag je meenemen dat de economie ooit weer aantrekt met bijbehorende hogere rente en positieve risicopremies? Wordt risico wel beloond? Of moet je juist meenemen dat straks iedereen 100 wordt? Krijgen we een torenhoge inflatie na 2020?
Hoe kan straks de aow betaald worden als de babyboomers met pensioen zijn? Moeten hun vermogens wegbelast worden omdat ze die gratis gekregen hebben via stijgende huizenprijzen en te lage betaalde pensioenpremies terwijl ze het land niet opgebouwd hebben na de Tweede Wereldoorlog zoals de vorige generatie deed? Don heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het inkomen van bejaarden veel harder stijgt dan dat van de werkenden. Misschien toch maar wat meer belasting heffen op de weerloze oudjes en nu meer voor zorg laten betalen? Of weten ze electoraal toe te slaan en de jongeren verder leeg te persen? Wat moeten die gezonder dan hun vorige generaties gepensioneerde babyboomers met al hun vrije tijd aan? Vallen ze in een zwart gat?

Worden onze kinderen niet meer rijker dan wij?
Gaan we op cruise? Ja, maar wel die van het Zeeuwse meisje.
Worden we slimmer met de smartphone?
Is solidariteit op de nullijn het nieuwe te hoog gegrepen doel
 Weg met schaliegas? Groen Links blijft treurig scoren in de peilingen.

Onzekerheden zijn van alle tijden en waren vaak erger dan wat we nu zien: komen de Duitsers binnenvallen? Staan dadelijk de Russen in de achtertuin? Valt de bom?
Nu zegt Lubbers dat de kernbommen in Volker maar malle dingen zijn. Dat was overigens nog eens een demonstratie, die tegen de kernbommen in de jaren 70, dat bracht honderdduizenden op de been.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten