15 september 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

We vieren nu de vijfde verjaardag van het faillissement van Lehman Brothers. Door de kredietcrisis is het BNP in Europa 15% kleiner dan zonder de kredietcrisis het geval zou zijn bij veronderstelde doorgaande trendgroei in 2007. De wereld heeft voor ongeveer 3500 miljard euro minder inkomen dan in de goede oude Lehmantijdtrend het geval zou zijn geweest.

De verspreking van Kerry leverde en positief vredesinitiatief op dat een nodeloos ingrijpen in Syrië voorlopig voorkwam en hopelijk de nodige chemische wapens de wereld zal uitwerken. De Amerikaanse politici gaan nu over de begroting stoeien en offeren hun reces rond 23 september daarvoor waarschijnlijk op.
Alle aandacht gaat komende week uit naar de FED hoe men QE zal gaan terugnemen en welke rentevoorspellingen men gaat doen voor 2016.

Initial claims voor werkloosheid daalden in de VS voor het eerst sinds vele jaren  tot onder de 300.000 maar twee staten hadden niet alle claims gemeld. De retail sales groeiden maar 0,2% vorige maand en dat viel tegen, maar inclusief de opwaartse herziening over juli en de lage 0 inflatie valt het wel mee. Het Michigan consumentenvertrouwensrapport daalde tegenvallend veel. Producentenprijzen stegen met 0,3% iets meer dan verwacht.

De industriële productie verbeterde in Europa en Japan, zoals de PMI's al voorspeld hadden. De Duitse prijzen bleven gemiddeld onveranderd over augustus, net als over juli.

Het economisch nieuws uit China liet een versnelling van de groei zien, meer groei van de industriële productie, retail sales, iets meer geld- en kredietgroei maar fractioneel lagere inflatie. Goldilocks.

Verizon kwam voor de overname van delen van Vodaphone met bedrijfsleningen van $ 49 miljard, verreweg de grootste ooit (Apple was $ 17 miljard). De obligatiekoersen stegen na de plaatsing fors, men had de belangstelling zwaar onderschat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten