Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
8 september 2013
goed nieuws van de afgelopen week: ISM, construction, Duitsland: men voorspelt met de handrem er op
Zowel de ISM manufacturing als non manufacturing gaven een versnelling van de Amerikaanse groei aan in augustus. Ook de PMI's in de rest van de wereld met uitzondering van de fragile five waren goed.
ISM non manufacturing is het survey dat het best correleert met de economische groei van de VS. De verzamelbak van surveys Chicago Activity index doet het ongeveer even goed. Een en ander wijst op meer dan 2,5% groei in de VS in het derde kwaraal, ondanks het moeizame begin van slechte conumptie en inkomen in juli en slechte orders voor duurzame goederen en ondanks de sequester van de overheidsuitgaven.
Er is een doorgaand herstel van de autoverkopen in de VS . Volgens Benderly zit er nog meer in het vat. De huidige verkopen zijn nog steeds te laag volgens de demografie en volgens de record oude leeftijd van het Amerikaanse autopark.
Morgan Stanley had een verhaal dat de investeringen via construction, non residential, onderschat worden in de VS. Die gaan aantrekken, het is een lagging indicator op de huizenbouw en de economie en dat komt nu pas eindelijk en in de komende jaren op gang. Overigens lijkt zelfs in Europa het dieptepunt voor de bouw te zijn gepasseerd in de nodige landen (niet Nederland).
Er waren naast de ietwat tegenvallende werkgelegenheidsgroei van 169.000 met 74.000 neerwaartse herziening van de vorige maanden ook enkele positieve kanten aan de werkgelegenheid- en werkloosheidcijfers. De werkloosheid daalde van 7,4 naar 7,3% en het brede werkloosheidcijfer U6 (mensen die wel werk willen, maar inclusief degenen die de moed opgegeven hebben en niet meer solliciteren) van 14 naar 13,7%. Ook was de werkengelegenheidsgroei van betere kwaliteit: 234.000 exclusief de deeltijdbanen voor economische redenen. Juist die banen namen dus flink af. Ook was er een daling van 22.000 van de Hollywoodbanen, er schijnt een soort pornostop te zijn ingetreden en we weten dat dit altijd maar tijdelijk is, dus volgende maand wordt dat gewoon weer recht gezet.
In Duitsland trekt de bouw aan. Vergeten is de enorme terugslag na 1994 toen de herstelwerkzaamheden in de DDR wat opdroogden en men ineens met een veel te grote bouwsector in de maag zat maar nu, na twintig jaar, kan het weer flink omhoog van lage niveaus.
Morgan Stanley had via het Back to School seminar een heel positieve visie op de VS en men zak zelfs stabilisatie van de groei in de Emerging Markets buiten China.
De economische groeivoorspellingen voor Amerika met 2,9% volgend jaar zijn niet in lijn met dat positieve verhaal. Men heeft zo lang te hoge groeiverwachtingen afgegeven dat men nu met de handrem erop voorspelt of gewoon niet gelooft dat de cijfers kunnen verbeteren. De afgelopen jaren was je met een voorspelling van 2% groei voor de VS al snel aan de te royale kant. Maar nu lijken er eindelijk betere tijden op komst. 2013 is overigens helemaal niet zo teleurstellend qua groei in de VS, rekening houdend met de doorvoering van een van de grootste belastingverhogingen ooit in vredestijd. Er zijn nu heel wat hindernissen opgeruimd voor betere, mooie groei in de VS: de huizenmarkt trekt aan, de huizenprijzen zitten in de lift (al zwakt het momentum iets af door de gestegen rente), net wealth is geen probleem meer (niet alleen de huizenprijzen, maar ook de aandelenkoersen zijn gestegen; mortgage equity withdrawal (de overware van het huis verzilveren sloeg om in extra aflossen) was buitengewoon negatief en vanaf nu waarschijnlijk weer positief), de initial claims voor werkloosheid zijn nu zeer laag, zoals hierboven is vermeld trekt construction aan in 2014 en verder, de inkomstenbelastingen hoeven niet verhoogd te worden, er is een peace dividend (aannemend dat men rustig over Syrië blijft), het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf is langzaam de recessiezone aan het verlaten, het aantal gezinnen groeit steeds sneller, banken moeten wel haast meer krediet gaan verschaffen in de VS nu ze alleen daar winst mee kunnen maken en dat het kan. De financiële repressie is afgelopen in de VS en nu kan het economisch herstel verbeteren van herstel naar expansie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten