7 september 2013

werkgelegenheidsgroei VS: waarom raakt de obligatiemarkt er toch zo van de kook

Het werkgelegenheidsgroeicijfer viel iets tegen na de hoge ISM non manufacturing, maar de trend is niet veranderd. Als je het plaatje van Calculated Risk ziet, dan verandert er niets aann het verhaal: het duurt ontzettend lang voordat de werkgelegenheid weer terug is op het niveau van voor de Great Recession, maar de trend is wel heel geleidelijk en degelijk omhoog, al viel het ietstegen met 169.000 en neerwaartse herziening in juli.
De trend van de werkloosheid is ook al zo'n slaapverwekkende trend.
Het is dat Evans geroepen heeft dat QE ophoudt als de werkloosheid onder 6,5% daalt, maar eigenlijk is het geen nieuws. Omdat de werkloosheid uit en ander, veel kleiner survey komt kan het werkloosheidcijfer soms iets anders opleveren dan het werkgelegenheidsgroeicijfer, maar in principe is het verhaal niet anders. De trend is omlaag, maar de werkloosheid is nog steeds op erg hoge niveaus.
Wat de participatiegraad doet zou wat spannender moeten zijn, de dalende trend terwijl de werkloosheid daalt en  de werkgelegenheidsgroei redelijk lijkt, is erg teleurstellend.
Een flink deel komt door demografie, maar toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten