25 september 2013

fracking met Bakken omhoog

Goldman Sachs had een aardige studie over fracking, vooral in het Bakken-veld. De velden in Texas kunnen overigens veel meer produceren en het Marcellusveld is ook niet mis. De mogelijke velden in Californië zijn niet aangegeven op het kaartje, ook al zouden daar de voorraden veel groter zijn, maar zijn de kansen op winning bijna nul (drillen op een aardbevingsbreuklijn klinkt gevaarlijker dan wat de mensen in Boxtel of Slochteren aan angsten kunnen naar voren brengen).
Goldman Sachs is heel positief over hoe veel olie- en gas er via fracking kan worden gewonnen in Noord Dakota. Door nieuwe technologie komt de top van de productie niet in 2016-2017 maar rond 2022.
.
.Amerika heeft vijf velden waar op grote schaal via fracking olie en gas gewonnen gaat worden. In sommige is de situatie nog gunstiger dan bij het veld Bakken. Maar het veld Bakken spreekt meer tot de verbeelding dan de andere velden, omdat het zo overtuigend tot meer banen en welvaart in een hele staat in de VS heeft gezorgd in tijden dat het zo slecht met de economie ging.
 
Alle velden produceren nu massa's olie en die moet getransporteerd worden. Je kunt zien dat heel veel van de pijpleidingen naar Cushing leiden, de basis van WTI olieprijs.
Er moet een extra leiding aangelegd worden voor alle olie uit Canada en het Bakkenveld (de Keystone pijplijn). Maar olie uit Canada wordt als besmet gezien. Olie uit Texas is geen probleem voor het milieu, maar buitenlandse olie is een gevaar voor de gezondheid van de werkzame bevolking in de VS. 
Zonder die nieuwe pijpleiding moet veel van de extra productie via het spoor vervoerd worden. Dat is buitengewoon gevaarlijk gebleken. Toch was de protectionistische aard om die Canadezen eens lekker dwars te blijven zitten en zo de olie uit Texas goed te beschermen belangrijker voor de politici. Het milieu zou immers ernstig geraakt worden. De democraten houden een en ander tegen. In de onderhandelingen over de begroting ziet men nu dat de democraten iets krijgen voor Obamacare en de republikeinen in ruil daarvoor de Keystone pijpleiding onder andere. Dat zou win-win zijn.
 
.Olie, benzine etc. is plotseling een belangrijk exportproduct geworden, naast vliegtuigen (bommen en granaten). De militaire export staat maar gebrekkig in de cijfers, want dat is verreweg het belangrijkste exportproduct van de VS.
 
.De olie-import is nog steeds heel groot, ondanks de stijgende olieproductie. Carpe Diem is trots dat de productie nu eindelijk weer groter is dan de import, maar ongeveer 50% van het olieverbruik moet worden geïmporteerd. De VS heeft nog steeds een prikkel flink oorlog te voeren over olie.
Overigens staan olie- en benzineprijzen onder flinke druk door de extra productie in de VS en de entente tussen Syrië, Iran en de VS en vooral ook het herstel van de olieproductie in Libië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten