22 september 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De FED was opnieuw superroyaal door QE nog niet te verminderen en een forward guidance af te geven van 1,8% rente eind 2016, lager dan de ingeprijsde circa 2,5%. Summers gaf de strijd op om voorzitter van de FED te worden, omdat hij geen goed kan doen bij de financiële pers en democraten die meer economische groei willen hebben.  Dit gaf de beurzen van de fragile five (India, Zuid-Afrika, Indonesië, Brazilië en Turkije) even vleugels, maar in India verhoogde men de rente toch.

Op de andere dagen van de week was de beurs niet in zo'n beste stemming. Aan het eind verwierp het congres de financiering van Obamacare en dat leidt tot allerlei complicaties waardoor er niet op tijd een begroting lijkt te kunnen komen en ook geen uitspraak over verhoging van het schuldenplafond. Een sluiting van de niet essentiële overheid na 1 oktober dreigt http://capitalgainsandgames.com/blog/stan-collender/2765/october-shutdown-will-last-least-week. Obamacare is steeds onpopulairder aan het worden in de VS (ongeveer 53% is tegen en 40% voor), men vindt het te duur en een bedreiging voor de werkgelegenheidsgroei.

Het economische nieuws in de VS was overwegend positief. De industriële productie groeide 0,4%, de Phillyfed schoot omhoog, initial claims voor werkloosheid bleven veel lager dan verwacht, de inflatie was met 0,1% stijging in augustus zeer laag. Het sentiment (NAHBMI) bleef goed, verkoop bestand huizen trok goed aan, maar vergunningen niet. De ontspanning in Syrië en de weer groeiende olieproductie in Libië zet de benzineprijs onder druk.

In Europa waren de meeste cijfers bemoedigend. De ZEW steeg flink, het overschot op de lopende rekening van Italië ook. In het VK waren de cijfers minder goed: steeg de inflatie met 0,4% veel, de detailhandelsverkopen daalden 1%. De Bank of England koopt nog door, maar meldde wel dat extra stimulering van de economie niet meer nodig is. In Nederland openbaarde Prinsjesdag een forse belastingverhoging voor de middeninkomens en alle hoop is nu op het CDA gericht om dit te voorkomen.

In Japan stegen de leading indicators langzaam verder.
In China was er weinig economisch nieuws, de onroerend goed markt is weer heel sterk. Foreign Direct Investments groeiden nauwelijks (+0,6% tegen + 24,1% op jaarbasis vorige maand). Bo Xi Lai werd tot levenslang veroordeeld en dat zal corrupte politici niet vrolijk stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten