10 september 2013

Syrië en friedman, Podhoretz

Syrië is het verhaal dat alles beheerst. De beurzen reageren er niet al te wild op, maar dat kan een misplaatst vertrouwen zijn dat alles met een sisser zal aflopen. De politieke schade voor Obama is misschien wel heel groot, maar misschien heeft Obama weer geluk. De gekscherende opmerking van Kerry dat als Assad al zijn chemische wapens in zou leveren er geen inval nodig is heeft een storm van meestal hoopvolle reacties opgeleverd die zorgen voor hoop dat een aanval niet nodig is. Ruim 80% van de Amerikanen is tegen een aanval op Syrië, ze willen geen nieuw Irak of Afghanistan. Wie weet loopt het toch met die sisser af.

In de Wall Street Journal was het meest populaire artikel van Podhoretz http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323595004579062811443943666.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop Obama's Successful Foreign Failure The president may look incompetent on Syria. But his behavior fits his strategy to weaken America abroad. Dat is een sarcastisch verhaal hoe Obama willens en wetens de macht van Amerika in elkaar laat storten. Overigens is dat toch niet tegen te houden, over 50 jaar bepalen China en India de wereldpolitiek.

Friedman http://www.nytimes.com/2013/09/08/opinion/sunday/friedman-same-war-different-country.html?src=me&ref=general&_r=0 beschreef de hopeloosheid van oorlogen als Syrië door deze te vergelijken met Afghanistan, Irak, Kosovo en Libië. Zelfs in het laatste land is het een ongelooflijke puinhoop gebleven. O.a.: "If we were to decapitate the Syrian regime from the air, the same thing would likely happen there. For any chance of a multisectarian democratic outcome in Syria, you need to win two wars on the ground: one against the ruling Assad-Alawite-Iranian-Hezbollah-Shiite alliance; and, once that one is over, you’d have to defeat the Sunni Islamists and pro-Al Qaeda jihadists. Without an army of the center (which no one will provide) to back up the few decent Free Syrian Army units, both will be uphill fights".

 Waar Friedman ook op hamert is dat Amerika zich niet te veel moet vastspijkeren op verlies van geloofwaardigheid. Het is al meer dan duizend jaar een kruitvat van ellende in Syrië en dat is niet de schuld van Amerika of een weifelend optreden van Obama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten