22 september 2013

goed nieuws afgelopen week: geen 1937, groei industriële productie gaat omhoog in VS, chips markt booming

De FED verbaasde iedereen met har gulheid. Bernanke wilde geen nieuw 1937 creëren (toen de FED voortijdig verkrapte en deel twee van de grote depressie zich daarna voltrok) met de complimentjes van aartspessimist Ambrose-Pritchard http://www.businessinsider.com/bernanke-avoids-1937-style-mistake-2013-9. De dames Yellen en Lagarde hebben kennelijk genoeg druk gezet om de FED door te laten gaan met extreem ruim monetair beleid. Nog geen QE terugnemen zo lang je geen 3%+ groei ziet en de rente volgens de huidige voorspellingen veel minder dan normaal verhogen eind 2016 (maar tot 1,8%; caveat: hogere groei dan ze voorspeld hebben en inflatieschokken). Summers wilde geen strijd aan met al die duiven en trok zich terug, de duiven weer wind in de rug gevend.

Ondertussen lijkt de industrie inderdaad aan te trekken in de VS zoals hoort bij een ISM van 55. de Phillyfed bevestigt de sprong in de orders, shipments, industriële activiteit
(plaatjes van Bespoke). De  Phillyfed is de belangrijkste voorloper van de ISM en heeft voorspelkracht. De initial claims voor werkloosheid bleven veel lager dan verwacht en dat is ook een teken dat die ISM 55 geen aberratie is, maar wijst op aantrekken van de economische groei (en werkgelegenheid en ISM en retail sales).

Ondanks de gestegen rente verbetert de huizenmarkt nog steeds, verkopen bestaande huizen stijgen, het havenverkeer sea containers in de VS) wijst http://econintersect.com/wordpress/?p=41343 op groeiende (wereld)handel (vooral import).

Ik heb wat plaatjes laten zien hoe de consumptie in Europa achterblijft bij de toch al lage groei van het BNP. de laatste tijd stelt men wel dat het met de BRIC's niet meer zo goed gaat. Maar wat deden ze het goed qua consumptie van 2008/2012 http://english.caixin.com/2013-09-20/100584374.html?utm_source=The+Sinocism+China+Newsletter&utm_campaign=de27fb6ca6-Sinocism09_21_13&utm_medium=email&utm_term=0_171f237867-de27fb6ca6-29590113 China had gemiddeld 9% groei van de reële consumptie, India 7% en Brazilië 5%. Zo slecht gaat het niet met de groei van de consumptie in China (consumptie wordt in de officiële cijfers ondergerapporteerd in China).

Met de wereldwijde chips verkopen gaat het ineens ook weer prima. Het gaat niet zo slecht met technologie (plaatje ASR).

In Europa lijkt het herstel door te gaan getuige de stijging van de ZEW en het handelsoverschot van Italië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten