21 september 2013

Rajan heeft nog steeds de wind mee, maar ongeloof over herstel India blijft

Het afgelopen jaar ging zo ongeveer alles fout in India. De groei is enorm afgezwakt, de inflatie een groot probleem. De rupeeh is zo ongeveer de zwakste valuta in de wereld. India is excessief afhankelijk van de rest van de wereld voor fianciering van investeringen. De geïmporteerde olie is bijzonder duur (zelfs al koopt men deels met een korting van Iran). Men blijft zich maar blauw kopen aan goud, wat niet zo vreemd is als de valuta onderuit gaat.

Rajan is begonnen met wat bureaucratie te schrappen en de rente omhoog om de val van de rupee te stuiten. Dat lijkt te lukken, met ongetwijfeld enorme dankbaarheid aan Bernanke dat hij vergeten is QE nu al terug te brengen. Mevrouw Lagarde heeft kennelijk de FED voldoende ernstig toegesproken dat men vermindering van QE de Opkomende Landen en dan vooral de fragile five niet kan aandoen.
Rajan kon gisteren de rente zelfs wat verlagen. Maar de bekende beleggers zoals Dalio, Gundlach geloven niet dat Rajan kan slagen. Hij kan de overheid niet zo ver krijgen dat ze slagvaardig worden, ze zakken langzaam af naar de goede oude tijd van de sociale politiek van Nehru waarbij echt niets kon veranderen door verstikkende bureaucratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten