21 september 2013

herindustrialisatie Amerika

De herindustrialisatie van Amerika is een groot thema aan het worden. Iets in de VS maken is niet meer zo veel duurder dan dit in Azië doen. Door grootscheepse automatisering en minder transportkosten zijn er zelfs weer mogelijkheden voor de textielindustrie in de VS, zie plaatje uit New york Times. De dollar is de laatste jaren voldoende gedaald.  http://www.nytimes.com/2013/09/20/business/us-textile-factories-return.html?hp&pagewanted=all&_r=0
Sinds 1990 zijn bepaalde delen van de industrie zo ongeveer weggevaagd.

Met de werkgelegenheid zal het niet zo bar goed gaan. Vooral robots bedreigen nu het eenvoudige werk. Er zijn nu restaurantketens die je laten bestellen via tablets en dat verkoopt nog beter ook, vooral toetjes. dat bedreigt de McDonaldsbanen zelfs tegen de lage minimumlonen van de VS.

In onze beleggingsnota 2014 verhalen we over de robot Baxter van iRobot die tegen $ 4 per uur als hij 24 uur per dag werkt aan de slag gaat. Dat maakt herindustrialisatie van de VS mogelijk, vooral zo lang de FED met succes de dolar weet te ontwaarden bij zeer lage rentes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten