6 september 2013

ECB stelt teleur

Gisteren begon Draghi vol goede moed aan een betoog dat de ECB zo royaal was met het monetaire beleid. Maar na tien minuten geloofde de markt het niet meer. Het kleine beetje economische herstel was genoeg om alle hoop op renteverlagingen de bodem in te slaan. Tot overmaat van ramp gooide hij alle mogelijkheden om forward guidance voor nog  lange tijd lagere rente in de prullenbak door inflatieangsten te uiten vanwege hogere olieprijzen. Dat kan dus forward guidance doorkruisen en daarmee kun je er niet van op aan.
Al enige tijd lijkt de ECB de regie kwijt over de interbancaire rente EONIA. Als dat echt uit de hand loopt, dan gaat de ECB de EONIA naar beneden forceren. Volgens JPMorgan moet de ECB in december met LTRO komen. Daarmee werd de schade weer beperkt.
De magere werkgelegenheidscijfers in de VS hadden overigens meer invloed op de rente. Die duikelde stevig en maakte de ongelukkige woorden van Draghi ongedaan.

3 opmerkingen:

 1. De ECB heeft de regie over EONIA NOOIT gehad. De markt ZELF bepaalt of hij gaan dalen of stijgen. De ECB zal daarna de rente ook laten zakken of stijgen. M.a.w.: De markt is leidend, de ECB is volgend. De idee dat de ECB de marktrente trendmatig sturen is gewoon BS.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat klopt. De ECB heeft invloed op de korte rente, maar de EONIA kan ze niet helemaal naar de hand zetten. Via LTRO en andere liquiditeitsveranderende maatregelen is er wel enige invloed geweest van de ECB, maar lang niet zo precies als ze zouden willen

   Verwijderen
 2. Werkgelegenheidscijfers hebben geen trendmatige invloed op de rente. De rente is autonoom en eventueel heftige bewegingen zijn tijdelijke reacties op nieuws, maar niet trendmatig. In een onderzoek hebben ze een tijd lang beleggers gevolgd die handelden op de financiele markten. De helft kreeg al het nieuws te horen dat er was, de andere helft bleef overal van verstoken. De beurspatronen van hun handelen waren exact eender. Nieuws en gebeurtenissen zijn om die reden dan ook totaal onbelangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen