7 september 2013

Syrië, gewoon een ramp, maar niet voor beleggers (voorlopig)

Elke dag dat je meer over Syrië leest en vooral ziet wordt de zaak hopelozer. Na meer dan 100.000 doden en twee miljoen vluchtelingen vindt Obama dat hij na een gifaanval met 1500 doden iets moet gaan doen. Maar wat? Er is geen goed plan te verzinnen zo lijkt het. Geen regiem change, er zijn geen rebellengroepen die een aanvaardbare nieuwe regering kunnen vormen, Al Qaida is nog erger dan Assad. Een beperkt ingrijpen brengt Assad niet echt in het nauw.
Obama verliest veel politiek kapitaal, krijgt vermoedelijk wel parlementaire steun (nog niet eens zeker, want waarom moet er een hopeloos militair conflict gestart worden?), maar geen steun van de Verenigde Naties.
Er zijn twee internationale kampen aan het ontstaan: de VS (en het Westen), Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar aan de ene kant en Iran, hezbollah, Rusland en grootste deel Syrië aan de andere kant.
Israël kon leven met Assad, het was steeds minder een dreiging. Maar nu dreigt een flinke bewapening van Hezbollah door Iran en dat zit ze niet lekker. Ook zijn ze bang dat Iran zonder strafexpeditie van de VS ook chemische wapens gaat gebruiken en kernwapens gaat ontwikkelen (al lijkt de angst dat ze chemische wapens gaan gebruiken erg overdreven).

Kortom, als het zou kunnen, kan Obama maar beter het nalaten nu in te grijpen in Syrië. Eerst moet hij samen met Iran en Rusland eruit zien te komen wat een aanvaardbare oplossing kan zijn.
Assad laten zitten hoort daar eigenlijk niet meer bij, want men pikt een dictator van een bevolkingsgroep (de Alaouiten) die maar 12% van de bevolking uitmaakt niet meer. Een opdeling in drie delen, de kust waar de Alaouieten wonen, het stuk om Damascus en het Noorden waar Al Qaida erg machtig is, komt er misschien uiteindelijk wel, aar is weinig aanlokkelijk.

Syrië heeft geen olie, blokkeert nergens de oliedoorvoer, is een economie die niets voorstelt wereldwijd en Israël lijkt niet echt in gevaar. Amerika gaat echt niet langdurig geweld gebruiken, dus de kans op escalatie lijkt voorlopig klein. De beurs maakte zich daarom nauwelijks druk over Syrië. Kleine dalingen kwamen er door meer onzekerheid. Vrijdag ging de beurs zowaar meer op en neer (de Putin punch) door Syrië dan door de werkgelegenheidscijfers, maar per saldo was de uitslag van de stijging van de S&P op vrijdag met 0,03% niet zo heel erg wild. Ruzie tussen de VS en Rusland is niet goed en dat leidt wel tot onzekerheid. Maar dat is niet erg te zien aan de goudprijs (meer omhoog door Indiërs die zo snel mogelijk rupees willen omzetten in goud). De olieprijs loopt op, maar dat komt meer door betere groeivooruitzichten in vooral China maar ook in de VS en Europa en door het instorten van de olieproductie in Libië.
Een historische vregelijking met andere oorlogen en dat het beurstechnisch niet zo erg hoeft te zijn http://fedorsannikov.com/?p=2791. Uiteraard geen garantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten