4 september 2013

van BRICs naar fragile five, maar nog geen 1998

Met trots werd Zuid-Afrika lid van de BRICS dit jaar, maar het is nu gedegradeerd tot de fragile five: India, Brazilië, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika.
Het zijn vijf landen met een flink tekort op de lopende rekening die veel geld wisten aan te lokken uit Amerika. Dat geld gaat nu terug naar vooral de VS vanwege de vreselijke plannen van de FED om QE te gaan stoppen, wat de doorsnee Amerikaan aanspoorde om met gezwinde spoed gelden te repatriëren uit vooral de fragile five.
Deze hebben een valuta die door de grond gaat, vaak politieke tegenwind (vooral Turkije, Brazilië en India dadelijk ook).

De situatie is gelukkig veel minder dreigend dan bij de Aziëcrisis in 1998.  De valutareserves zijn vele malen groter en de valuta's hebben nu geen vaste wisselkoersen waardoor de valutareserves minder snel wegvliegen en ook de tekorten op de lopende rekening zijn niet zo groot.

In bovenstaand plaatje staat alleen Indonesië als recidivist te boek, maar de wereld maakt zich vooral druk over India, na het cijfer van 6% groei in Brazilië over het tweede kwartaal. Ineens vindt men het invoeren van kapitaalcontroles goed beleid, in tegenstelling tot 1998 waarbij Maleisië als een soort paria werd behandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten