1 september 2013

samenvatting financieel economisch nieuws afgelopen week met cartoons leeuw, Jackson Hole en Duitsland locomotief

Er was weinig economisch nieuws.  De bijstelling van de economische groei in de VS van 1,7% naar 2,5% is het belangrijkste. De aanhoudende val van de koersen en valuta's in enkele Emerging Markets was het belangrijkste financiële nieuws en Syrië het belangrijkste voor de fear-factor.

Nog een beetje de naweeën van Jackson Hole dat al die QE geen zin heeft en gevaarlijk is volgens de gouverneurs van de FED. Forward guidance moet weer de kar gaan trekken, al zal dat niet meevallen.
Iedereen maakt zich druk over de FED, daar kijkt men na en tot anderhalve week geleden zag bijna niemand de leeuw Assad liggen, hoe dichtbij ook.
In het Russische busje ziet men dat risico met duidelijk zichtbare staart wel liggen en maakte men een foto. Putin is een held in eigen land en grote delen rest wereld over niet aanvallen van Syrië (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/97797d0a-1095-11e3-b291-00144feabdc0.html?ftcamp=published_links%2Frss%2Fcomment%2Ffeed%2F%2Fproduct&siteedition=intl#axzz2dSG1bxYS The west is playing in to Moscow’s hands on Syria). De populariteit van Obama bereikte en dieptepunt sinds hij Syrië dreigde aan te vallen. Hij vraagt toestemming aan congres hiervoor en afkeuring is -net als in Groot-Brittannië goed mogelijk http://www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2013/08/30/why-congress-could-reject-military-action-in-syria/.

In de VS is enige afzwakking van de consumptie zichtbaar in juli, personal income was eveneens slechts +0,1% in juli,  en begint de huizenmarkt last te krijgen van de hogere hypotheekrente (pending home sales). Nieuwe orders duurzame goederen vielen zwaar tegen. Samen met consumptiecijfers wijst dit op 2% of minder groei in het derde kwartaal.
De herziening van het BNP bracht ook de eerste schatting van de macro winstgroei en die waren met +4% t.o.v. eerste kwartaal verrassend gunstig, beter dan de S&P-cijfers hadden getoond.

In Europa viel de IFO mee. de groei in Duitsland zet door. Wij daarentegen gaan nog eens € 6 miljard bezuinigen in Nederland, tenzij de Christen Unie en D66 c.s. er een stokje voor steken.
(cartoon van KAL in The Economist van 17 augustus). Nederland hoort in een wagonnetje achterin waarbij het luchtpijpje niet boven water kan komen bij verder bezuinigen.

In Japan waren de cijfers veelal goed (industriële productie, housing starts,voorlopige PMI, werkloosheid omlaag naar 3,8%, meer vertrouwen midden- en kleinbedrijf).
In China was er enig herstel van de leading indicators.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten