30 mei 2013

De 31-jaar bull markt voor obligaties is voorbij

De zeer lange periode van rentedaling van 31 jaar lijkt gebroken. Ik kan dit uiteraard niet garanderen, maar het begint er toch steeds meer op te lijken.
De schaal is logarithmisch: de stijging per jaar is niet een trendmatig getal, maar een percentage van de rente. Aan het eind van de periode is een blow off te zien. Logarithmisch is de val na 2008 indrukwekkender.
Sinds Draghi stijgt de rente, kennelijk door minder geëiste verzekeringspremie vanwege staartrisico in Europa. Je kunt het ook toeschrijven aan het eind van de huizencrisis in de VS, waardoor de financiële repressie aan kracht inboette.
De reële rente (30 jaar swap rente min 30 jaar inflatieswap) in de VS bereikte zijn dieptepunt iets later, bij de herverkiezing van Obama (niet zo'n duidelijk oorzakelijk verband, het was wel het begin van een flinke spirt omhoog van de beurzen). De laatste rentesprong is veroorzaakt door Kuroda en QE taper angst. Men sprak in Japan van het omgekeerde Volcker moment (de vorige top was 1981 van de rente, het Volcekr moment).
Het 1994-scenario wordt weer van stal gehaald, waarbij de FED veel ijveriger de rente ging verhogen dan de markt in haar stoutste nachtmerries had gedroomd. Daar lijkt voorlopig nog geen sprake van.

1 opmerking:

  1. Great goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're
    just too magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

    Look at my web blog ... binary options signals

    BeantwoordenVerwijderen