10 april 2011

1338: keerpunt S&P500 via dollar volgens Reformed Broker/Stock Sage?


Joshua brown van het blog The Reformed broker (http://www.thereformedbroker.com/2011/04/09/1338/) en Robert Sinn van the Stock Sage zijn bang dat de S&P500 keert op 1338.
Zelf heb ik het al een tijdje eerder gehad over de range 1302-1350. Als de S&P onder deze range kwam was dat voor mij een teken dat de gunstige fase EF van de vierjaarscyclus voorbij is en dat de S&P daarna lange tijd (zes maanden?) in een betrekkelijk nauwe range zou gaan handelen, hopelijk een licht stijgende range. Erg hoeft dat niet te zijn en na die verfrissende pauze kan het weer flink omhoog.

Nu beginnen enkele marktvorsers wat voorzichtiger te worden. Het beleggingssentiment is heel optimistsisch, dus je moet om optimistsich te blijven kunnen verwachten dat er goed nieuws blijft komen en dat kan er zijn in de vrom van uitstekende winstcicjfers over het eerste kwartaal.

Maar er lijken ook wat vuiltjes te zijn, zoals het einde van QE2, de kwantitatieve monetaire verruiming an de FED en de monetaire verkrapping van de ECB en de komende van de bank of England. Dat hoeft niet erg te zijn, zie mijn voorafgaande post dat de beurzen gemideld in het verleden doorstegen na de eerste verhoging van de rente.
Maar er moeten niet nog wat tegenvallers bijkomen, zoals een te sterk dalende ISM.

Een ander probleem waar Sinn en Brown het over hebben is de dollar. Ik bekijk het iets anders dan zij. De dollar is van de week uitgebroken boven 1,4275 tegen de euro en lijkt nu naar 1,50 te gaan. Daarna ligt het voor de hand dat de dollar flink sterker gaat worden tegen de euro, want men zal vinden dat de rente in Euroland niet zo veel meer hoeft te stijgen en dat die in de VS eigenlijk meer zou moeten gaan stijgen.

Het plaatje hierboven laat de correlatie zien tussen de dollar in euro's en de S&P500. Hoe zwakker de dollar wordt, des te sterker wordt het verband tussen dollar en de S&P500. Dus de beurs profiteert nu nog even van de zwakke dollar, maar gaat er behoorlijk onder lijden als de dollar ineens sterker wordt. Zo heel sterk lijkt de dollar nu ook weer niet te worden, maar het wordt dan wel een tegenwind.

De olieprijs is nu ook een tegenwind: als de oleirpijs nu omhoog gaat, dan gaat de beurs ietsje omlaag en als de olieprijs daalt dan gaat de beurs ook niet omhoog (als de olieprijs weer wat is gedaald naar bijvoorbeeld 110 voor Brent, dan kan de beurs weer stijgen op hogere olieprijzen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten