24 april 2011

Zilver: een bubbel ?!



Het plaatje van Bespoke laat zien hoe goed zilver het gedaan heeft vergeleken met goud en aandelen (S&P500).
De laatste dagen/weken beginnen steeds meer verhalen te komen dat zilver een bubbel is. Het is in ieder geval een zeer speculatieve belegging geworden. Ik denk dat zilver nu in de bubbelfase zit: men koopt het alleen nog maar omdat je het elke dag ziet oplopen in prijs. Je weet dat het al veel te duur is (minder dan 1/40ste van de goudprijs is duur), maar je wilt het laatste stuk van de rit omhoog meemaken. Je denkt er op tijd uit te kunnen stappen.

De Financial Times had als meest geemailde verhaal:Silver surge prompts conspiracy theorists (http://www.ft.com/cms/s/0/e67b2550-6bf3-11e0-b36e-00144feab49a.html#ixzz1KFhEGDQ1). Als zilver zo veel in prijs stijgt, dan moeten daar geheimzinnige kopers achter zitten, zo vindt men. In 1980 waren het de gebroeders Hunt en in 1998 Warren Buffett. Nu is er niet zo'n grote opkoper bekend en daarom probeert men er maar een te fantaseren. Het is wie weet wel iemand uit China of het meest gehoord,een Russische miljardair. Ook de oliesjeiks worden verdacht van het oppotten van zilver. De Peoples Bank of China zou de onverzadigbare koper zijn etc. Chinezen zouden zilver in plaats van koper als onderpand aanhouden bij hun speculatie in onroerend goed (en zilver).

In het verleden liep de zilverspeculatie vaak fout af. De gebroeders Hunt verloren 80% van hun waarde en 1999 was zo ongeveer het slechtste jaar voor Berkshire Hathaway.

In 1980 vond ik het fascinerend hoe die zilverprijs maar steeg. De gebroeders Hunt hadden met succes alle voorraden van de groothandel leeggekocht. Waar ze echter niet op rekenden was dat de particulier heel veel van zijn zilveren sieraden en munten ging verkopen om het te laten omsmelten. Ineens verdwenen al die surplus zilveren guldens en rijksdaalders. Ze zijn niet schaars geworden, daarvoor duurde de bubbel in 1980 te kort, maar fascinerend was het wel (en maar bieden op de muntenveiling op die zakken met vele honderden guldens en rijksdaalders). Zo is ook de prijsstijging van zilver nu fascinerend. Nu krijgen de mensen weer een gouden (herstel: zilveren) kans om van hun zilveren bestek af te kopen, het bestek dat ze toch al nooit meer wilden poetsen.

Zelden zie je zo'n sterk koersmomentum dat zo lang aanhoudt. Het verhaal van zilver was aanvankelijk ook heel goed: veel te goedkoop versus goud, nieuwe industriële toepassinge, mensen in India (en China etc.) gingen niet alleen goud maar ook sieraden van zilver kopen.
Maar zo'n stijging, dat moet een keer fout gaan. $ 50 per ounce wordt al geroepen, maar men vond $ 20 ook al duur. Zilvermijnen kunnen tegen een veel lagere prijs produceren, maar het echte aanbod moet toch weer van de particulier/ munten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten