20 april 2011

Bianco conference call: loopt inflatie in VS te veel op voor FED?





De Fed kijkt steeds naar het inflatiecijfertje dat het meest gunstig (laag) is. Dat deden ze al onder Greenspan en Bernanke is uit hetzelfde hout gesneden. Hij had net ontdekt dat de 5-10 jaar verwachtingen voor de inflatie van de surveys van de University of Michigan zo laag waren en dat werd ineens een heel belangrijk cijfer. Nu gaan die verwachtingen ineens te veel omhoog en kijkt Bernanke er ineens niet meer naar. [Je kunt de cijfers natuurlijk een handje helpen door iemand als Boskin eraan te laten werken, die steeds grotere gewichten toekent aan dingen die in prijs dalen zoals TV’s etc. Dat levert geweldig veel lagere inflatie op, zie bovenste plaatje waar je kunt zien hoe hoog de inflatie zou zijn als je de oude gewichten van de inflatiesectoren zou hebben blijven nemen].

Voorlopig zijn de inflatieverwachtingen de pijndrempel van de FED nog niet gepasseerd. De aandelenbeurzen stijgen zelfs nog met de hogere inflatieverwachtingen mee. Dat gaat veranderen als de pijndrempel wordt overschreden.

De inflatieverwachtingen zijn nu zo hoog en de economische groeiverwachtingen ook dat dit QE3 in de weg staat. De FED-aanhangers geloven daarom niet dat er een QE3 komt. Van het pessimistische klantenbestand van Bianco gelooft echter 45% dat er wel een QE3 komt. Als de groeiverwachtingen terugvallen en de inflatieverwachtingen iets lager worden, dan komt er gewoon QE3 (de Bernanke put en als dit nog niet helpt dan komt QE4 etc).
Bianco ziet wel wat vuiltjes in de inflatie. De kerninflatie is de laatste maanden met 2% aan het stijgen en de trend is omhoog. De huren zitten in een stevige opwaartse trend en de kerninflatie ex huren gaat nog harder omhoog. Er lijkt een soort tweede ronde doorwerking van de hogere grondstoffenprijzen in de inflatie te komen.

De FED heeft aangegeven dit goed te monitoren (dadelijk gaat de FED ineens over op strong vigilance). Vol goede moed denken ze dat de rode lijn van het middelste plaatje zoals zo vaak weer onder de blauwe gaat duiken.
Bij de huren lijkt dit niet te gebeuren.

Al met al blijft het onduidelijk of de inflatie te veel voor de FED gaat oplopen, maar Bianco denkt dat over drie tot zes maanden de inflatieverwachtingen door de markt afgedwongen de pijndrempel van de FED zullen passeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten