18 april 2011

winstverwachtingen VS kwetsbaar (Yardeni)Yardeni heeft wekelijks grafieken over de ontwikkeling van de consensus winstverwachtingen voor o.a. de S&P500.
Na de top oktober 2007 zijn de winstverwachtingen flink geduikeld. Na een fors winstherstel zit de winstverwachting voor de winsten een jaar vooruit 1,9% onder de top van 2007, de all time high. De trend is goed en 2011/12 lijkt op die van 2004/2006. (N.B. dat is veel beter dan het historisch gemiddelde: meestal brokkelen de winstverwachtingen voor een kalenderjaar geleidelijk af; bij een recessie storten de cijfers zelfs in).

Het onderste plaatje laat de ontwikkeling per kwartaal in 2011 zien. Het eerste kwartaal is slecht begonnen maar door de winstmeevallers bij het publiceren van de echte winst zal de winst in het eerste kwartaal nog wel zo'n 5%+ stijgen (zo ging het ook in elk kwartaal van 2010).
Ondertussen zijn de winsten voor het tweede tot en met vierde kwartaal behoorlijk gestegen. Die cijfers komen met behoorlijke kans onder druk (vooral het laatste stuk stijging zal ongedaan gemaakt kunnen worden) nu de economische groeiverwachtingen onder druk staan. De hogere winsten van de oliemaatschappijen kunnen dit niet verhinderen. Het plaatje geeft aan dat de guidance wel erg goed moet zijn wil de winstgroeiverwachting voor de rest van 2011 niet onder druk komen (en de winst voor 2012).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten