7 april 2011

Huurstijging VS: Op naar 5% waarschuwde Bianco al




De leegstand van huurappartementen daalt fors (eerste kwartaal 2010: 8%; eind 2011: 6.6%, nu 6.2%). Er worden meer appartementen verhuurd, terwijl er te weinig bijgebouwd wordt (minder dan er gesloopt wordt) .
De daling van de leegstand is bijna gegarandeerd tot diep in 2012 (soms is voorspellen niet zo moeilijk: ik voorspel dat er meer appartementen voor de verhuur gebouwd gaan worden in 2012).

Huren gaan dus stijgen. Dat is gunstig voor de huizenprijzen, die nog steeds aan het dalen zijn in de VS.

Price-to-rent gaat nu opnieuw snel omlaag: huizenprijzen dalen en huurstijging accelereert.
Affordability (betaalbaarheid van huizen) neemt ook de hypotheekrente mee. Als je een hypotheek kunt krijgen, dan zijn huizen nu helemaal een schreeuwend koopje in grote delen van de VS.

Normaal bij een huizencrash is dat de prijzen enige jaren rond het dieptepunt liggen. De nieuwe daling is uitzonderlijk slecht (de voorafgaande cumulatieve daling ook). Een en ander is veroorzaakt door de plotseling moeilijker wordende financiering met hypotheken door de kredietcrisis en het ongelooflijk grote aantal foreclosures. Die foreclosures drukken de prijzen enorm. De Amerikaanse huizenmarkt is absoluut niet homogeen. De situatie in de zandbak van Nevada is veel ernstiger dan in de nodige gebieden waar wel schaarste is en niet te maken hebben met zo veel foreclosures zoals San Francisco.

Al met al lijken de huizenprijzen voor het eind van 2011 hun dieptepunt te zetten en dan weer te kunnen gaan stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten